(foto: wachtmeester b.d. Michael van der Zee)
(foto: wachtmeester b.d. Michael van der Zee)

De slag om Ypenburg herdacht

Podcast 790 keer gelezen

Op vrijdag 10 mei jongstleden vond voor het stationsgebouw van de voormalige vliegbasis Ypenburg aan het ILSY- plantsoen in Den Haag de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie/Ypenburg plaats. Deze plek neemt in de Nederlandse militaire en luchtvaartgeschiedenis een belangrijke plaats in omdat daar op 10 mei 1940 voor ons land eigenlijk de Tweede Wereldoorlog begon.

Door: majoor b.d. Wim Lutgert 

De Duitsers hoopten Ypenburg snel te veroveren om vandaar te kunnen doorstoten naar het centrum van Den Haag. Aldaar wilden zij de koningin, de koninklijke familie, de regering en de legerleiding gevangen nemen zodat ons land binnen een dag zou capituleren. Door de felle Nederlandse tegenstand mislukte dit plan geheel en tot de capitulatie op 15 mei 1940 bleef Ypenburg in Nederlandse handen.

Veel landgenoten hebben deze strijd met de dood moeten bekopen, zijn gewond geraakt of hebben gebeurtenissen meegemaakt die van invloed zijn geweest op hun verdere leven. Het is buitengewoon belangrijk om, ook al leven wij bijna 80 jaar in vrede, gezien de toegenomen internationale spanningen, hierbij bewust stil te staan en de strijd rond Den Haag in de meidagen van 1940 jaarlijks in herinnering te brengen.

Onder de aanwezigen bij de herdenking bevonden zich tal van hoogwaardigheidsbekleders zoals de voorzitter van de Eerste Kamer, de ondervoorzitter van de Tweede Kamer en de Gouverneur der Residentie. Tevens waren de burgemeesters van de om Den Haag liggende gemeentes aanwezig. Namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp legden burgemeester Bjorn Lugthart en wethouder Peter Hennevanger een krans bij het oorlogsmonument. Ook waren diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht aanwezig evenals een detachement van het 519 Squadron van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR). Namens de Koninklijke Luchtmacht legden commodore Ellen Meeuwsen-Scholten, directeur HR & Bedrijfsvoering CLSK, en majoor b.d. Wim Lutgert, militair historicus en inwoner van Pijnacker, een krans. 

Opdat wij niet vergeten!Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant