Wethouder Peter Hennevanger.
Wethouder Peter Hennevanger.

Het zoemt in Pijnacker-Nootdorp

Gemeente 1.621 keer gelezen

"Wij zijn heel blij met de komst van de wilde bijen, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen we er alles aan om deze nuttige insecten zich thuis te laten voelen. We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente", aldus wethouder Peter Hennevanger.

Aandacht voor bijen is belangrijk, want Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. Zo is de helft van alle 358 soorten bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening: 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Als bijvriendelijke gemeente zorgen we voor voedsel, nestgelegenheid en bijvriendelijk groenbeheer. Bijen vinden voedsel in planten die nectar of stuifmeel leveren. In het voorjaar zijn de bijen afhankelijk van vroege bloeiers als wilgen en bloembollen. In de gemeente staan zo'n 2500 knotwilgen en we hebben ongeveer 75 locaties met bloembollen. Na de wilgen en bloembollen zijn het vooral bomen en struiken die voor voedsel zorgen. In Pijnacker-Nootdorp staan ruim 18.000 bomen.

Bloemen vinden de bijen in diverse vlinderidylles en pluktuinen in de gemeente, die mede door bewonersinitiatieven zijn gerealiseerd. Daar is ook een aantal bijenhotels geplaatst. Daarnaast zijn veel wegbermen bloemrijk en worden ze ecologisch beheerd, met aangepast maaibeleid. Verder gebruikt de gemeente Pijnacker-Nootdorp geen bestrijdingsmiddelen in het groenbeheer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant