Uitkomsten enquête en jeugddebat

Gemeente 59 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Dit jaar wordt het jeugdbeleid opgesteld. Afgelopen voorjaar verstuurde de gemeente vragenlijsten naar basisschoolleerlingen, jongeren tussen 13 en 23 jaar, ouders en instellingen die bij jeugd betrokken zijn. Naast de vragenlijst werd in mei een jeugddebat gehouden. De resultaten in het kort.

Basisschoolleerlingen

De kinderen vinden het een leuke gemeente om te wonen (score 7,5), maar missen vooral leuke speeltoestellen, een kinderboerderij, een waterspeeltuin en leuke attracties in het zwembad. De speeltuinen in de gemeente scoren gemiddeld een 4,9. De natuur een 4,5 en de skateparken een 4,9. Ruime voldoendes zijn er voor de gezelligheid, veiligheid, sportvelden en de schoolgebouwen.

Jongeren

De meeste jongeren tussen de 13 en 23 jaar vinden het een leuke gemeente om te wonen (89%). Wel moet het openbaar vervoer naar de steden beter, vooral ’s nachts. Elf procent vindt het hier saai omdat er te weinig ontmoetingsplaatsen zijn. Verder vinden ze dat er te weinig geschikte huisvesting is, te veel hangjongeren, te weinig uitgaansgelegenheden en te vroege sluitingstijden zijn. Daarnaast vragen jongeren aandacht voor de jongeren waarmee het goed gaat. Hen motiveren en belonen is ook belangrijk.

Ouders en instellingen

Zowel instellingen als de meeste ouders vinden dat ouders verantwoordelijk gesteld moeten worden voor overlastgevend gedrag van hun kinderen. Spreek ouders en kinderen aan, praat over de consequenties van het gedrag en de te nemen maatregelen. Ouders missen vooral een kinderboerderij en een waterspeeltuin. Daarnaast moeten de speeltuinen worden voorzien van speeltoestellen die uitdaging bieden aan de kinderen en moeten bankjes worden geplaatst.

Gemeenschappelijk

Een punt dat door veel ondervraagden wordt genoemd is dat er weinig ontmoetingsplekken zijn en onvoldoende mogelijkheden tot ontspanning voor de groep 12 tot 18 jaar. Zowel ouders als jongeren vinden dat er in het onderwijs meer aandacht moet komen voor normen en waarden, discipline, orde, respect en sociale vaardigheden. Alle uitkomsten leveren een belangrijke bijdrage aan het nieuwe jeugdbeleid, dat in het eerste kwartaal van 2008 wordt behandeld in de gemeenteraad. Het volledige rapport kunt u downloaden van www.pijnacker-nootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant