Resultaten leefbaarheidsonderzoek

Gemeente 61 keer gelezen

De inwoners van Pijnacker-Nootdorp geven hun woonomgeving gemiddeld 7,8. Met de leefbaarheid zit het over het algemeen wel goed, maar iedere wijk heeft zo zijn aandachtspunten. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse leefbaarheidsmonitor.

Voor de meting van 2007 zijn, verdeeld over 17 wijken, 3.600 mensen schriftelijk ondervraagd over de leefbaarheid in hun wijk. Er zijn 1.693 vragenlijsten terug ontvangen, een respons van 47%. Hiermee is het onderzoek representatief.

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 2006 scoort Pijnacker-Nootdorp op de verschillende leefbaarheidsaspecten hoger of vergelijkbaar. Voor het totaaloordeel, de woningkwaliteit, de veiligheid en overlast van activiteiten krijgt de gemeente hogere scores dan landelijk. Opvallend is dat het aspect criminaliteit met een 7,1 aanzienlijk hoger scoort dan het landelijk gemiddelde van 6,6. Alleen de aspecten verkeersoverlast en speelvoorzieningen krijgen een lager cijfer dan landelijk gemiddeld.

Verschillen per wijk

Aan de bewoners is gevraagd hoe prettig ze hun wijk in het algemeen vinden. In de wijk Vrouwtjeslant/ Nieuweveen zijn de bewoners over het algemeen het meest tevreden. Met een score van een 8,5 gemiddeld scoort deze wijk het hoogst. Over alle leefbaarheidsaspecten gerekend, komt Achter het Raadhuis het beste uit de bus. Het minst tevreden zijn de bewoners in Tolhek, ’s-Gravenhout en De Venen (7,5). Gekeken naar de hele gemeente, zijn de bewoners van Pijnacker-Nootdorp met een 7,8 over het algemeen meer tevreden dan landelijk gemiddeld (7,3). Slechts 4% van de bewoners heeft een 5 of lager gegeven en circa 63% een acht of hoger. Ook wordt door bijna 7% een tien gegeven. Met de verschillen per wijk heeft de gemeente een goed inzicht in wat bewoners prettig vinden en wat zij graag anders zouden zien.

Vergelijking met 2003 en 2005

Ten opzichte van 2003 en 2005 zijn de scores op de meeste aspecten gestegen. Voor de wijken afzonderlijk zijn er grotere schommelingen in scores te zien. De wijk Vrouwtjeslant/Nieuweveen is in zijn algemeenheid duidelijk vooruit gegaan. De Venen daarentegen scoort als wijk aanzienlijk lager dan de voorgaande metingen.

Andere opvallend grote verschillen ten opzichte van 2005 zijn de hogere scores voor de woonkwaliteit (+ 1,1) en sociaal-economische samenstelling (+ 1,1) in Pijnacker-Noord, de overlast van activiteiten (+ 1,5) in Vrouwtjeslant/Nieuweveen en het verkeer (+ 1,2) in Achter het Raadhuis. In negatieve zin vallen de lagere scores op voor de overlast van anderen in Pijnacker Centrum/Dorp (- 1) en de aspecten overlast van anderen (- 1,5) criminaliteit (-1,4) en verkeer (-1,2) in De Venen.

Verwerken resultaten

De resultaten van de monitor worden gebruikt in het beleid en de werkzaamheden van de gemeente. Denk hierbij vooral aan het jeugdbeleid, speelruimtebeleid, veiligheidsbeleid, verkeersbeleid en verkeersplannen, gebiedsgerichte projecten en de uitvoering van de wijkschouwen. Het volledige rapport kunt u downloaden van de website van de gemeente: www.pijnacker-nootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant