Rapportage over luchtkwaliteit 2006

Gemeente 66 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op sommige plaatsen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp werden in 2006 de normen voor de luchtkwaliteit overschreden. Dat blijkt uit de rapportage van de afdeling Milieu over 2006.

Het gaat met name om een geringe overschrijding van de daggemiddelde grenswaarde voor fijnstof. Op basis van de gemeentelijke verkeersmilieukaart is de verwachting dat bij openstelling van de N470 tussen Pijnacker en Delft de fijnstofoverschrijding op de meeste plaatsen zal verdwijnen.

Sinds 2001 stelt Europa strengere regels aan de luchtkwaliteit. In de Nederlandse regelgeving zijn eisen opgenomen voor onder meer stikstofdioxide en fijn stof. Deze normen zijn opgesteld op basis van onderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie. Ze zijn bedoeld om mens en milieu te beschermen tegen de negatieve gevolgen van luchtverontreiniging.

Inventarisatie

De inventarisatie is gericht op de luchtkwaliteit nabij autowegen. Naast het autoverkeer zijn bedrijfsactiviteiten een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Laatstgenoemde activiteiten zijn verrekend in de plaatselijke achtergrondconcentraties, die zijn gemeten door het Landelijk Meetnet Lucht (LML) gemeten. De plaatselijke bijdrage van een autoweg is opgeteld bij de heersende achtergrondconcentratie, waarmee het totaalbeeld is verkregen.

Uit de inventarisatie in het toetsjaar 2006 is gebleken dat:

- nabij (delen van) de Katwijkerlaan, Vlielandseweg, Oostlaan, Westlaan, Delftsestraatweg, de Molenweg, de Oudeweg, de Noordweg en de rijksweg A12/13 overschrijding de norm voor het toegestane aantal overschrijding van de daggemiddelde plandrempelwaarde voor fijn stof plaatsvonden;

- nabij (delen van) de rijksweg A13 overschrijding van jaargemiddelde grenswaarde voor stikstofdioxide plaatsvonden;

- bij de gemeentelijke/provinciale wegen Vlielandseweg, de Delftsestraatweg de overschrijdingen tevens ter hoogte van woningen plaatsvonden;

-de grenswaarden voor zwaveldioxide, koolmonoxide, benzeen, lood, stikstofdioxide (uurgemiddeld) en fijn stof (jaargemiddeld) nergens werden overschreden.

De luchtkwaliteit in de omgeving is getoetst aan de hand van voorschriften zoals die zijn opgenomen in het Besluit luchtkwaliteit. Dit bevat luchtkwaliteitsnormen voor onder meer de stoffen zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), koolmonoxide (CO), lood (Pb) en benzeen (C6H6).

Plan van aanpak

De gemeente gaat verder met het opstellen van een plan van aanpak, in samenwerking met andere betrokkenen (provincie, stadsgewest), om de luchtkwaliteit in onze gemeente te verbeteren en de geconstateerde overschrijdingen teniet te doen. Daarbij valt onder meer te denken aan het verbeteren van de doorstroming van (auto)verkeer. Zo is onlangs het deel van de N470 tussen Pijnacker en Zoetermeer en de doorgetrokken N471 tussen Pijnacker en Rotterdam opengesteld. De verwachting is dat bij de openstelling van de N470 tussen Pijnacker en Delft de fijnstofoverschrijding op de meeste plaatsen zal verdwijnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant