Bloedingsziekte bij paardenkastanje

Gemeente 76 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Zo'n 70% van de paardenkastanjes in Nederland is aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn sommige bomen aangetast. De gemeente houdt deze bomen extra in de gaten.

De zieke bomen hebben bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. Op den duur sterft het houtweefsel onder deze vlekken af en valt de bast van de stam. Omdat de boom zijn beschermende laag kwijt is, wordt zijn conditie steeds slechter. De ziekte wordt veroorzaakt een bacterie. Omdat nog niet bekend is hoe deze bacterie in de boom terecht komt en hoe hij kan worden bestreden, wordt voorlopig aangeraden om zieke en gezonde paardenkastanjes zo veel mogelijk met rust te laten. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld na het snoeien van zieke bomen de gezonde bomen worden besmet via het gebruikte gereedschap. Ook is mogelijk dat de bacterie via de snoeiwond de boom binnenkomt.

Onderzoek

De gemeente gaat de komende twee jaar 45 grote kastanjebomen extra verzorging geven. Een boomverzorgingsbedrijf zorgt voor extra bemesting, extra lucht in de grond en extra water. De komende twee jaar worden deze bomen regelmatig bekeken. Dan moet duidelijk worden of de bomen baat hebben bij deze extra verzorging, vergeleken met bomen die deze behandeling niet hebben gekregen.

Niet kappen

Heeft u een licht aangetaste kastanjeboom in de tuin, dan hoeft u deze niet direct te kappen. Zieke kastanjebomen proberen de ziekte namelijk te overwinnen. Soms lukt het de boom om dode bastplekken te overgroeien met gezonde bast. In een enkel geval gaat een zieke kastanje toch dood en moet deze gekapt worden. Verder is bekend dat nieuwe aanplant snel ziek kan worden. Daarom is de gemeente voorlopig terughoudend met het aanplanten van paardenkastanjes. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jolanda Alsemgeest, afdeling Beheer Openbare Ruimte, tel. 015 - 362 62 62.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant