Wat te doen bij sirene-alarm

Gemeente 54 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op zondag 15 april geniet heel Nederland van het hete voorjaarsweer. Plotseling wordt in Helmond de rust door sirenes verstoord. Er is een grote brand waarbij giftige stoffen vrijkomen.

De sirene gaat. Dat betekent: snel naar binnen gaan, ramen en deuren dicht doen (ook al is het heet) en de radio afstemmen op de rampenzender. Maar wat blijkt? Sportactiviteiten buiten worden in Helmond niet stilgelegd, de terrassen blijven bezet en slechts weinig mensen doen wat ze moeten doen. Gelukkig heeft dit in Helmond niet geleid tot slachtoffers.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is natuurlijk geschrokken van het uitblijven van de verwachte reactie. Waarom doen mensen niet wat ze moeten doen als de sirene gaat? Een enquête onder inwoners van Helmond wees uit dat 76% het alarm wel heeft gehoord, maar dat 18% (2 op de 10 mensen) het alarm bewust heeft genegeerd! De overige 82% heeft naar eigen zeggen wel gehandeld volgens de instructies. Verder viel op dat ruim 80% van degenen die het alarm gehoord hadden, ontevreden was over de informatie op de rampenzender. Daarnaast was niet duidelijk wat fietsers, wandelaars of sporters moesten doen.

Direct naar binnen

Een sirene betekent altijd mogelijk gevaar voor uw gezondheid, behalve tijdens de test op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Wat moet u doen?

-Ga direct naar binnen

-Sluit ramen en deuren

-Zet mechanische ventilatie uit

-Doe rampenzender RTV West en mobiele telefoon aan

Controleer ook of mensen in de buurt het alarm gehoord hebben. Waarschuw hen zonodig dat ze naar binnen moeten gaan. Hou er rekening mee dat de rampenzender RTV West tijd nodig heeft om de informatie aan te passen. Nadat het alarm is afgelopen, gaan de sirenes niet opnieuw. Blijf binnen wachten totdat RTV West meer informatie verstrekt over wat er aan de hand is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant