Het gezelschap Keine Ahnung is al vijf jaar actief en wil best nog wat vaker optreden.
Het gezelschap Keine Ahnung is al vijf jaar actief en wil best nog wat vaker optreden.

Oostlandse Tirolerband Keine Ahnung timmert stevig aan de weg

Cultuur 1.482 keer gelezen

Ze noemen zichzelf de leukste Tiroler band van Nederland: het gezelschap Keine Ahnung dat min of meer is voortgekomen uit de Pijnackerse Muziekvereniging Excelsior. Alle leden van Keine Ahnung op een na spelen ook bij Excelsior.

We hebben een onderhoudje op een dinsdagavond in januari met het de bestuursleden Theo Bakker en Edwin Janse en met Patricia van Keeken die samen met Edwin de PR verzorgt. Bij Theo thuis maakt de koffie al snel plaats voor een ‘flasche weisswein’.

Edwin vertelt dat Keine Ahnung in eerste instantie nog onderdeel was van Excelsior maar nu een aparte vereniging/organisatie is met een eigen bestuur en eigen zeggenschap. Het is een blaasgezelschap dat vooral Tiroler muziek maakt maar ook schlagers en smartlappen.

In juni komt het gezelschap met blazers/spelers uit Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland bijvoorbeeld ook in actie bij het Shantykorenfestival van Schiehaven op het Raadhuisplein in Pijnacker. En net zo makkelijk treedt men ook op bij de Taptoe die op hetzelfde plein doorgaans in september wordt georganiseerd door Drumfanfare Haaglanden.

Het achtkoppige gezelschap is ontstaan net voordat corona zijn entree maakte. Het bestaat nu een jaar of vijf. Edwin Janse kan het onthouden omdat hij destijds vijftig jaar werd. In april wordt hij 55.

Edwin: “Ik was jarig en in de tuin speelden we wat Duitse Egerländer muziek en Duitse Schlagers en toen bedachten we: waarom richten we niet zelf een Tiroler band op. We hebben muziek ingekocht en we zijn gaan spelen. Zo is het begonnen.”

Natuurlijk hoorde daar ook Tiroler kledij bij. Dat had nog wat voeten in de aarde maar het is allemaal in orde gekomen. Het was al snel een succes en in de coronatijd heeft Keine Ahnung ook regelmatig opgetreden in tuinen en op binnenplaatsen van zorgcentra waar de mensen aan huis gebonden waren en toch konden genieten van livemuziek.
Oefenen ging tijdens corona in de zomer heel mooi en toch op gepaste onderlinge afstand in de tuin van Wilma van Adrichem aan de Katwijkerlaan, waar na een eerste en een tweede helft altijd nog een derde helft volgde met daarbij ook nog wat blessuretijd. Gezelligheid kent geen tijd!


In de jaargetijden dat oefenen in een tuin niet voor de hand ligt, wordt er gerepeteerd in het bedrijfspand van Peutz in Zoetermeer/Rokkeveen. Eén keer in de veertien dagen op vrijdagavond is er een serieuze en toch gezellige repetitie.
De naam Keine Ahnung is Duits voor ‘Geen idee’. Toen het aan kwam op het bedenken van een naam, riep iemand: geen idee. En zo was toch nog de naam geboren: Keine Ahnung. Een betere naam is nauwelijks denkbaar.
Het gezelschap bestaat uit de volgende personen: trompettist/voorzitter Theo Bakker, secretaris/klarinettist Edwin Janse, trompettist Patricia van Keeken, penningmeester/euphoniumbespeler John de Wit, bassist en euphoniumbespeler John Oostdijk, trombonist/slagwerker Rob Kruizinga, trompettist/gevulde-eieren-producente Wilma van Adrichem en tot slot trombonist Gert Brand. Alle spelers behalve Edwin zingen ook als een nummer daar om vraagt!

Keine Ahnung is qua optredens overal voor in. Op festivals - later dit jaar bijvoorbeeld ook in Hoofddorp bij een fanfarefestival - maar ook bij of in verpleeghuizen - veelal via Fonds 1818 - en ook bij personeelsfeesten en andere evenementen. Een nog niet in vervulling gegane droom is om bij het Oktoberfest van Het Witte Paard in Nootdorp op te treden. En dan niet als hoofdact in een enorme zaal maar bijvoorbeeld bij de entree, als de feestgangers arriveren. Organisator Piet Vergeer staat daar niet onwelwillend tegenover.
Per jaar zijn er zo’n tien optredens. Dat mag best een beetje meer zijn, vinden de mensen van KA. Dat is ook het doel van dit verhaal: proberen wat meer bekendheid te realiseren bij het grote publiek van Pijnacker-Nootdorp en omstreken.
Qua muziek is Keine Ahnung best breed georiënteerd. Het is zeker niet alleen Egerländer muziek. Dat is vrolijke Duitse volksmuziek, genoemd naar de stad en de rivier Eger in Bohemen, het grensgebied tussen Tsjechië en Duitsland. Zoals gezegd deinst Keine Ahnung ook niet terug voor Duitse Schlagers, Hollandse smartlappen en kerstmuziek. Behalve geblazen en geslagen wordt er dus gezongen.
Voor meer informatie en voor contact kan men terecht op de site: www.keineahnung.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant