Afbeelding

Statushouders gaan op ‘excursie’ naar CulturA & Zo

Cultuur 1.497 keer gelezen

Integreren leer je niet uit een schriftje. Integreren leer je door het echt mee te maken. In dat kader trekken vluchtelingen met een verblijfsstatus er samen op uit in Pijnacker-Nootdorp. Van de Tweede Kamer en Duijvestijn Tomaten tot aan de brandweer - allemaal werden al eens bezocht. Dit keer ging de excursie naar CulturA & Zo. 

,,Super leuk.” Lina Gharabli van de SWOP heeft maar weinig woorden nodig om te vertellen hoe ze de middag heeft ervaren. Als de coördinator Vluchtelingenbegeleiding er al iets aan toe wil voegen dan is het het woord ‘leerzaam’. Want ook dat was het bezoek van de twaalf statushouders aan CulturA & Zo. ,,Hoe leen je een boek? Kun je bij de bibliotheek terecht met taalhulp-vragen of met vragen over de digitale overheid? Het zijn stuk voor stuk vragen die werden beantwoord. Maar ook de mogelijkheid om hier vrijwilligerswerk te doen kwam ter sprake.”

De excursie naar de bibliotheek was onderdeel van het participatieverklaringstraject (PVT). Via dit traject maakt de statushouder via verschillende trainingen kennis met de Nederlandse kernwaarden: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Denk hierbij aan gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het recht om je eigen mening te uiten. ,,Misschien dat we binnenkort een keer naar de gemeente gaan. Eens kijken hoe daar alles wordt besproken en besloten.”

Kijk op swop.nl voor meer informatie over vluchtelingen in onze gemeente.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant