Afbeelding

“Go for the show!”: een beklijvend en informatief boek

Cultuur 1.578 keer gelezen

Delfgauw - Op maandag 18 september werd het boek “Go For The Show!” van auteur en veelkunner Annette Wijdom gelanceerd. Journalist Martin Reitsma uit Delfgauw was aanwezig en doet hieronder verslag. Het boek is met enthousiasme en lovende recensies ontvangen door zowel lezers als de pers. Naast een voorwoord in het boek van Prins Albert II van Monaco heeft ook de Delftse journalist en tekstschrijver Karl Flieger een waardevolle bijdrage geleverd aan het boek. Hij schreef eveneens een voorwoord en introduceerde Annette bij de lezers. Bovendien heeft hij de eindredactie van het boek verzorgd.

Tekst & foto: cultuur- en popjournalist Martin Reitsma uit Delfgauw

Het boek werd diezelfde middag in Grand Hotel Huis ter Duin door Annette overhandigd aan prinses Margarita de Bourbon de Parme, in aanwezigheid van prominente gasten en media. Het werd een opwindende en boeiende middag in Noordwijk, waarbij ook de moeder van Annette aanwezig was. Zij zag haar dochter stralen en genieten van alle aandacht voor dit beklijvende boek. Onder de aanwezigen bevonden zich bekende namen als Lee Towers, Ben Cramer, Justine Pelmelay, Mary Borsato, Lou Prince, Tony Tetro, Catherine Keyl, Harry Ballenmaker, Mariska van Kolck, Ralf Meppelder, Vivian Boelen, Edvard Niessing en Anne-Marie van Leggelo. De boekpresentatie op deze prachtige locatie werd tevens vastgelegd door SBS Shownieuws, wat nog steeds te bekijken is.

“Go For The Show!”: het boek

In het boek deelt Annette haar droom om balletdanseres te worden, haar harde werk en haar passie om die droom na te jagen. Ze zegt: “Het was keihard werken, met groot succes, maar ook diepe dalen.” Wijdom haalt het beste uit zichzelf en haar leerlingen. Ze is eerlijk, oprecht, fanatiek, veeleisend, maar ook gepassioneerd, gedreven en betrouwbaar met een hart van goud. De bekende danseres Penney de Jager inspireerde haar, en Annette danste dan ook bij haar ballet. In een van de hoofdstukken lezen we hoe dit verliep. Annette beschrijft het belang van een ‘sterk thuisfront’ en de positieve rol van ondersteunende ouders op weg naar een duurzame en succesvolle carrière in de showbizz, zoals dat ook gebeurde bij Rolf Sanchez, Tatjana Simic - een hartsvriendin van de auteur - en Hans Klok. Niets was hun ouders te veel om hun talentvolle kinderen bij te staan. Annette schrijft over haar samenwerking met producenten zoals Joop van den Ende, John de Mol en Frank Wentink. Haar Fa Fa Dansers voerden vele balletten op tijdens grote theater- en tv-shows. Ze maakt haar lezers duidelijk dat dansers en danseressen een van de zwaarste beroepen ter wereld hebben. Dansen op topniveau vereist verschrikkelijk hard werken, opoffering, bloed, zweet en tranen. Onregelmatig slapen, veel repeteren, in en uit vliegtuigen stappen. Haar Fa Fa Dansers werden ooit aangehouden door de douane op Schiphol omdat ze betrapt waren met pistolen. In een geopende koffer werden klappertjespistolen gevonden, uiteraard nep, voor een countrynummer waarin de danseressen in cowboykostuums dansten. Hoe het verder verliep, leest u in haar boek.

Ontmoeting met Prins Albert van Monaco

Dansen op topniveau betekent ook de constante druk om te presteren. Annette en haar dansers reisden onder andere naar Monaco, waar ze prins Albert ontmoetten. Hij nodigde het dansgezelschap uit in een luxe club en danste zelfs met haar. Hij gaf haar en haar dansgroep zijn telefoonnummer om contact te houden. Bij een volgende ontmoeting riep de prins bij het openen van de deur: ‘Hey ladies, jullie hebben helemaal niet meer gebeld’. Inmiddels is prins Albert een dierbare vriend van haar geworden. Haar ervaringen met Michael Jackson zijn eveneens bijzonder. Annette schrijft: ‘Zijn stem kon niet alleen tonen raken, maar ook harten veroveren. Zijn dansbewegingen waren niet alleen perfect getimed, maar ook hypnotiserend.’ In feite was hij verlegen en heel anders dan het imago dat hij neerzette. Annette werkte ook mee aan de productie van The World Music Awards met wereldsterren. Dankzij haar talent en ijzeren discipline in ballet had zij het vermogen om dit tot een succes te maken. Topzangeres Shirley Bassey vroeg haar zelfs tijdens een lunch om haar persoonlijke assistent te worden.

Ze beschrijft haar ervaringen op een levendige, meeslepende en onvergetelijke manier. ‘Het talent van Hans Klok maakt overal indruk,’ zegt ze, en ze regelde zelfs dat een van haar topstudenten auditie kon doen bij het wereldberoemde Lido en de Moulin Rouge, wat resulteerde in een aanname. Annette: ‘Mijn leerlingen zeiden weleens over mij: ‘Ze is keihard voor ons, maar nog tien keer harder voor zichzelf.’ Maar ik zou het zo weer doen. Sterk is ook haar uitspraak: ‘Verliezers hebben een excuus, winnaars hebben een plan.’

In haar boek deelt Wijdom tal van nuttige en waardevolle tips en trucs voor jonge mensen die een danscarrière nastreven. Haar eerste les: volg je passie. Opgeven is nooit een optie, elke dag moet je boven jezelf uitstijgen. Als je echt wilt slagen, heb je zelf het succes in de hand. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen, met Wijdom’s ervaringen, tips en heerlijke verhalen over Connie Witteman, Endemol, Gordon, Tatjana Simic, Gerard Joling en vele anderen uit de showbizz. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel of online, en kan ook besteld worden bij boekhandel Van Atten in Pijnacker via ISBN 9789090376202.

Over de auteur van het boek

Annette Wijdom is al meer dan 34 jaar een autoriteit in de (inter)nationale dans- en entertainmentwereld. Ze is eigenaar van een organisatie die diensten levert aan de evenementenbranche. Daarnaast is ze voormalig danseres, choreografe en balletleidster, en werkt ze als producent voor prestigieuze evenementen over de hele wereld. Ze leidt haar jonge studenten op tot veelgevraagde artiesten in de entertainmentbranche. Annette heeft een netwerk van uitstekende relaties ontwikkeld tot op het hoogste niveau van de samenleving.

Meer informatie is te vinden op www.fafa.nl of via fafa@planet.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant