Op het Raadhuisplein galmen en golven zaterdag de zeemansliederen.
Op het Raadhuisplein galmen en golven zaterdag de zeemansliederen.

Zaterdag: Shantykorenfestival Schiehaven

Cultuur 1.797 keer gelezen

Zaterdag 3 juni galmen en golven over het Raadhuisplein weer de vele zeemansliederen die Shantykoor Schiehaven uit Pijnacker en de diverse gastkoren in huis hebben.

Het jaarlijks festival wordt kort voor elf uur geopend door Kim de Ruiter van de Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp. Als voorzitter van deze winkeliersorganisatie is Kim natuurlijk heel blij met het jaarlijkse evenement. Het betekent namelijk: reuring op het Raadhuisplein dat direct grenst aan Ackershof 1 en Ackershof 2. De presentatie van het festival is in handen van Manuela Bijl die we ook kennen van de gemeenteraad en van organisaties als Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo, het theatrale ontmoetingscentrum in hartje Nootdorp. 

Deze zaterdag is Manuela de ganse dag in hartje Pijnacker. Ze zal Kim de Ruiter kort aan het woord laten over alles wat met Pijnacker Centrum van doen heeft. En dan is ‘het gezongen woord’ al gauw aan de deelnemende koren. Schiehaven nodigt als organiserend koor ieder jaar weer andere shantykoren uit en daardoor blijft het leuk. 

Vorig jaar waren er twee ‘vrouwenkoren’ maar deze keer zijn het vooral de mannen die van zich laten horen. De Zeekanters is een koor uit Noordwijk dat volgend jaar het 25-jarig bestaan hoopt te kunnen vieren. Het koor zingt een internationaal repertoire Shanty’s en Seasongs. De instrumentale begeleiding is in handen van diverse accordeonisten. De Vlaardingse Muiters zijn er ook. Dit mannenkoor wordt begeleid op accordeon, op gitaar en met de cajun en de grote trom. Dit koor doet mee aan het Varend Corso en was onlangs ook met andere koren direct betrokken bij de viering van het 750-jarig bestaan van Vlaardingen. Vanuit Rotterdam is het shantykoor Albatros van de partij. Dit koor bestaat al meer dan 25 jaar en treedt jaarlijks zeker veertig keer op bij alle mogelijke gelegenheden. Van trouwfeest tot haringparty of ‘gewoon’ in een seniorencomplex of een verzorgingshuis. 

Dat geldt ook voor het organiserende Shantykoor Schiehaven waar Jan Soeterbroek tegenwoordig de voorzitter van is als opvolger van Jan Sneevliet die nog wel als zanger bij het koor betrokken is. Schiehaven heeft heel veel optredens her en der in de regio. Op Koningsdag waren ze in Nootdorp actief en op Bevrijdingsdag in Pijnacker. Het koor staat onder leiding van dirigent Anton Fennema en ook de diverse instrumentalisten weten van wanten. Op gitaar en op accordeon. De naam Schiehaven heeft niets met De Schie te maken. De thuishaven van het koor is de kelder van Gerrit en Ria van Schie aan de Monnikenweg. Daar meert het koor iedere donderdag aan voor een gezellige maar doelgerichte repetitie. Het koor treedt op allerlei plaatsen op, door het jaar heen, en het Shantykorenfestival is altijd een hoogtepuntje in het jaar. Kom gezellig luisteren en meezingen zaterdag. 

De gezamenlijke afsluiting is natuurlijk weer het volkslied der shantykoren: Het Kleine Café aan de Haven! Dat is om 16.30 uur!

Uit de krant