Afbeelding

Column. Met de groeten uit Arnhem!

Columns 34 keer gelezen

Natuurlijk behoor je als verslaggever objectiviteit te waarborgen. Aan de andere kant heb ik weleens geroepen: objectieve journalistiek bestaat niet. Gewoon, omdat niets menselijks ook een lokaal journalistje vreemd is.

Zeker als het gaat over onrecht, onbegrijpelijke bureaucratie en persoonlijk leed. Dan doop je je pen net iets sneller in de gifpot of geef je de kop boven het artikel een flinke draai om zijn oren vol met verbolgenheid en verbazing. Niks mis mee. Het typeert ook de stijl van een krant.

Gelukkig heeft bij ons lokale weekblad iedereen een stem. Hoofdredacteur Sjaak Oudshoorn publiceerde na mijn artikel over de bonnenaffaire van LPN, net zo hard een ingezonden brief van ex-raadslid Jef Burger waarin een eindeloze verwijtenparade stond aan mijn adres. Prima toch. Dat is het nieuws van alle kanten. Misschien is streven naar volledige objectiviteit juist wel eenzijdig en huichelachtig.

Als het gaat om een eigen mening dan was het wel vandaag. Mijn collega attendeerde mij op een tweet van de wijkmanager in Nootdorp. “Rekwisieten Kus de Kikker inmiddels in de watergang nabij Zonnehof en de Magnoliadreef aangebracht”, zo schreef hij. Hé Kus de Kikker, die ken ik wel dacht ik meteen: twee kunstdametjes, lees: Huijbers en Agelink vof uit Arnhem.

Het tweetal moest, zoals dat heet, de ‘sociale cohesie’ bevorderen. Oftewel een soort buurtbarbecuetje, maar dan onder leiding van twee gretige subsidieslurpers. Het project wordt dit weekend afgesloten met de onthulling van een heus kunstwerk nabij het Zonnehof in Nootdorp. Bij het arriveren van de zogenoemde ‘rekwisieten’ sloeg de schrik de buurtbewoners al om het hart. Was dit een grapje? Nee hoor, dit komt gewoon in uw van ouds groene achtertuin en van uw geld! Met de groeten van de oude gemeenteraad, het potje Wijkgericht Werken en natuurlijk twee gierende proostende kunstenaars uit Arnhem!

Afgelopen woensdag was onze tv-ploeg te gast in een oud gebouwtje van de Muziekschool in Pijnacker. Al jaar en dag geven muziekdocenten daar met hart en ziel les aan kinderen. De stekker gaat er mogelijk uit omdat de subsidiekraan is dichtgedraaid. Het is een van de zestig zogenoemde particuliere initiatieven die het zonder subsidie moeten gaan stellen in 2015.

Aan de andere kant van het dorp wordt het geld letterlijk in het water gesmeten. Nee, dan ben je niet meer objectief.

Martijn Mastenbroek

Uit de krant