Afbeelding

Column. Stem wijzer met de stemwijzer?

Columns 1.002 keer gelezen

De verkiezingsuitslag in Pijnacker-Nootdorp is op zijn minst spraakmakend te noemen. Waar de landelijke partijen flink hebben moeten inleveren, wordt door de lokalo’s inmiddels een stevig feestje gevierd.

De afgelopen dagen heb ik steeds meer de indruk gekregen dat inwoners vooral op basis van de zogenoemde ‘Stemwijzer’ hun keuze hebben gemaakt. Stemwijzer behelst een vragenlijst op internet om te kijken op welke partijen mensen konden stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Er rolt natuurlijk geen bindend advies uit deze vernuftige stemkeuzemachine, maar gemak dient de mens. Verdieping is niet meer nodig, want met wat drukken op de knop weet je alles. “Omdat dat nou eenmaal uit de Stemwijzer kwam”, hoorde ik meermaals de afgelopen dagen. “Dat zei de Stemwijzer. Ik heb geen idee wie die man is waarop ik heb gestemd”, zei iemand die gewoon de nummer één rood had ingekleurd.

9798 van de 37.313 kiesgerechtigden in Pijnacker-Nootdorp hebben de Stemwijzer ingezet, zo blijkt uit onderzoek vandaag. Dat is dus 26,3 procent. Heeft men dit hulpmiddel gebruikt als ondersteuning bij het maken van een weloverwogen keuze of klakkeloos het ‘stemadvies’ overgenomen?

De Stemwijzer lijkt hoe dan ook belangrijker dan ooit en zet in één klap een streep door alle politieke campagneteams op straat. De keuze wordt gemaakt op basis van een tooltje op internet. Met alle gevolgen van dien? Want weet u eigenlijk wel op wie u gestemd heeft?

Martijn Mastenbroek

Uit de krant