Afbeelding

Column. Bij wie ligt de bal?

Columns 17 keer gelezen

Vanmorgen zag ik op Twitter dik twintig oververhitte berichtjes voorbijkomen. Ze waren van Hans Prade, oud-voorzitter van voetbalclub SV Wippolder.

Hans slaat op Social Media al weken wild om zich heen en uit op niet mis te verstane wijze zijn grieven aan het adres van sportwethouder Peter van Haagen van Pijnacker-Nootdorp. Hans is woest. Peter verbolgen.

De casus is bekend: het speelveld van SV Wippolder aan de Rijksstraatweg is de afgelopen maanden totaal naar de maan geregend. Er wordt geen wedstrijd meer gespeeld en het bestuur zit in zak en (gr)as.

De club ligt op Delfts grondgebied, maar Delft heeft simpelweg geen geld voor kunstgras. En ondanks het feit dat het merendeel van de spelertjes uit Delfgauw komt, brandt Pijnacker-Nootdorp zijn handen niet aan een zaak op Delfts grondgebied. Prade en zijn manschappen staan met de rug tegen de muur en deze impasse houdt in dat binnenkort wellicht de stekker uit de honderdjarige voetbalvereniging wordt getrokken.

SV Wippolder doet nu dus een beroep op Pijnacker-Nootdorp, maar hoe redelijk is dat? Om te beginnen heet de club “Wippolder”, dat is een Delftse wijk. Noem je club dan SV Delfgauw als je dorpse sympathieën en betrokkenheid wilt oproepen. Maar bovenal: de velden liggen op Delfts grondgebied. En eigenlijk is de discussie daarmee gesloten. Financiele hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp kan een precedent scheppen: want wie volgt? De velden aan de Brasserskade in Delft zijn ook wel toe aan een opknapbeurt. 

Op voetbalclub RKDEO in Nootdorp, inmiddels ook een grensgevalletje, zitten relatief veel voetballers uit de Haagse wijk Ypenburg, toch wijst de gemeente Pijnacker-Nootdorp niet naar Den Haag. Nee, men neemt logischerwijs gewoon de verantwoordelijk voor alles binnen de eigen dorpsgrenzen. Dus geldt wat mij betreft ook voor SV Wippolder: de bal ligt in Delft. Cruijff zou zeggen: Da's logisch. Toch?

Martijn Mastenbroek

Uit de krant