Afbeelding

Column: Plastic soep

Columns 37 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Nog even en het vuurwerk barst weer los. Voorstanders en tegenstanders scherpen de messen al op de Social media. Huisdieren in de ellende. Geld over de balk. Straten vol met rommel. Maar dat laatste, daar heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp iets op gevonden. Want vandaag vond ik een grote milieuvervuilende PLASTIC tas in de brievenbus en ongetwijfeld zal vrijwel iedereen die tas aantreffen. Wij worden opgeroepen om onze vuurwerkrommel vooral op te ruimen en in die tas in de vuilnisbak te gooien.
Waar de overheid steeds meer mensen aan hun lot overlaat omdat wij allen “zelfredzaam” moeten zijn en elkaar moeten helpen, daar heeft de gemeente besloten om ons een briljant en zeer opvoedkundig idee aan de hand te doen.
Ruim uw vuurwerkrommel op! Stop het in de PLASTIC tas en gooi het weg.

Het deel van mijn hersenen dat altijd probeert dingen te begrijpen draaide op volle toeren. Voorzover ik kan bedenken zijn er, wat vuurwerk opruimen betreft, vier soorten mensen.
Zij die het niet doen omdat ze geen vuurwerk afsteken.
Zij die geen vuurwerk afsteken maar wel de rommel van een ander opruimen.
Zij die vuurwerk afsteken en de rommel wel opruimen.
Zij die vuurwerk afsteken en denken, krijg lekker pukkeltjes met je opruimen.
Meer kan ik er niet bedenken.

Geen idee hoe de verdeling in procenten is tussen die groepen maar het is een feit dat het vier groepen betreft die geen milieuvervuilende PLASTIC zak nodig hebben om ze te herinneren aan het opruimen van vuurwerkrommel.
Of zou er bij de gemeente een verlichte geest gedacht hebben dat er binnen deze groepen vergeetachtigen en/of minder socialen zijn die bij het ontvangen van zo’n milieuvervuilende PLASTIC tas denken: “Verrek, dat is handig. Die ga ik gebruiken. Zou ik zelf nooit opgekomen zijn. Even snel in de nieuwe agenda schrijven. 1 januari 2014: Vuurwerkrommel opruimen en in de milieuvervuilende PLASTIC tas van de gemeente doen en in de container gooien.”

Ongetwijfeld gaan we nu horen dat het wel meevalt met dat milieuvervuilende PLASTIC maar laat u geen zand in de ogen strooien. Men spreekt soms over biologisch afbreekbaar plastic. Kletskoek. Slechte zaak. Niet doen.
Geen idee wat deze actie heeft gekost en hoeveel van die tassen, die gaan bijdragen een de enorme hoeveelheid plastic soep op deze wereld, er verspreid zijn.
Maar er zijn clubs en verenigingen die het geld heel graag gehad zouden hebben en die het niet meer krijgen. Die moeten zelfredzaam worden namelijk.
Zo, ik ben weer klaar met zeuren. En u kunt erop rekenen dat ik blijf zeuren het volgend jaar. Want verdraagzaamheid is heel vaak vermomde onverschilligheid. Ruimt u wel uw vuurwerkrommel op? Fijn.

Ik wens u een hele goede kerst en een voorspoedig en tevreden 2014.

Wilt u meer weten over plastic soep? Kijk eens op de website van Klean.

Zjanette

Uit de krant