Afbeelding

Hey B&W, ga toch fietsen

Columns 27 keer gelezen

COLUMN David Kunz is niet geboren maar wel getogen in Pijnacker en emigreerde acht jaar geleden naar Den Haag. Van daaruit kijkt hij met een soms jaloerse blik naar Pijnacker. David schrijft niet alleen voor Telstar, maar ook op deuren, glazen en zijn eigen DuncanHills.nl.

Dus op en rond het Raadhuisplein mag niet meer gefietst worden, en wie dat wel doet krijgt een boete van tachtig euro. Sterker nog, als je je fiets naast het rek zet wordt het ding gestolen door de politie en naar Den Haag vervoerd. Wie zijn fiets terug wil kan hem daar afhalen, tegen betaling van een paar tientjes. Ben je wel een ritje met de Randstadrail en anderhalf uur verder, maar dan heb je ook niks.

Ik snap de gedachtegang, denk ik. De gemeente is jarenlang bezig geweest het Raadhuisplein en omstreken te verbouwen, en die kosten moeten gedekt worden. Dat het nog nooit zo fijn fietsen was op het plein is dan jammer; het geld moet ergens vandaan komen en fietsende mensen zijn een makkelijk doelwit. Tachtig euro, als heel het dorp twee keer op de bon gaat zijn de verbouwkosten er alweer uit. Eitje.

Natuurlijk is er veel tegenstand van de kleinere fracties, die ook wel snappen dat niemand ineens gaat lopen waar men de afgelopen honderd jaar zonder problemen kon fietsen, maar alle argumenten van de PvdA, Eerlijk Alternatief en Groen Links ketsen af op de betonnen plaat voor de hoofden van de grotere partijen in de raad.

Want die plaat, die is er. Alle protesten van burgers, winkeliers en raadsleden ten spijt moeten we blijven lopen tot de evaluatie van het plan, die voor komende zomer in de agenda staat. Hoe de handhaving van het verbod valt bij de inwoners van het dorp, die zich vooral herinneren dat er de afgelopen tijd veel vernielingen en geweldplegingen in het nieuws waren, laat zich raden.

De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer over een jaar, dus de mogelijkheid om wraak te nemen op de elitaire houding van de regerende partijen komt eraan.

Hier in Den Haag is een soortgelijk fietsverbod gevolgd door een betaalde fietsenstalling, à 1,50 per dag en met belabberde openingstijden. Misschien een idee voor Pijnacker. De regerende fracties kunnen de burger nog even als melkkoe gebruiken en de oppositie spint er bij de verkiezingen een veel garen bij.

David

Uit de krant