Afbeelding

Column. Overheid en de burger

Columns 21 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Je hoort het vaak. De kloof tussen overheid en burger is enorm en lijkt maar niet kleiner te worden. Bij iedere verkiezing is het een hot item en roepen politici om het hardst dat ze nu echt, heus echt waar, die kloof eens gaan dichtgooien.

Tot op de dag van vandaag wordt die kloof alleen maar groter, breder en dieper, maar dat is natuurlijk allemaal de schuld van de burger die er werkelijk niets van begrijpt.
Want al die politici doen zo ontzettend hun best en ze werken zich uit de naad om de economie uit het slop te halen zodat wij ons luie leventje kunnen voortzetten. En krijgen ze daar waardering voor? Niet dus. Onbegrip en een nog bredere sloot tussen beide partijen.

En ze zijn nog wel zo duidelijk in hun taalgebruik. Alles is zo transparant als wat.
Als ze niet bezig zijn met parallelle organisatieinschaling dan zijn ze wel druk met de multi-disciplinaire benadering van machtsaspecten. Maar ja, de burger zit vast in conservatieve gedragsalternatieven en doet geen enkele moeite om een stukje binnenwerelds aanreiken te stimuleren.
Kortom, ze spreken een eigen taal en verstaan elkaar uitstekend. Of ze doen alsof, dat kan ook. En het is de onderontwikkelde burger die het allemaal niet begrijpt en er ook geen moeite voor wil doen. Zucht! Wat is het leven in de politiek toch zwaar.

Beloftes worden gedaan en net zo hard weer gebroken als de verkiezingen voorbij zijn. Allemaal met hele goede redenen hoor. Ze weten het precies te verklaren. Het kon echt niet anders. Compromissen sluiten is noodzakelijk. De economie gaat boven alles.
En zien wij als burger daar niet dagelijks de resultaten van?
Niet dus. Integendeel zelfs. De woningmarkt is nog altijd een enorm blok beton. De werkloosheid loopt dagelijks op en is hoger dan 30 jaar geleden.

Op gemeentelijk niveau vallen wethouders om vanwege slecht functioneren of gesjoemel. Of ze blijven ondanks gesjoemel gewoon zitten waar ze zitten omdat er van integerheid geen sprake is en ze het allemaal wel best vinden.
Miljoenen gaan er over de balk of komen niet meer terug uit verre landen.
Fractievoorzitters maken anonieme accounts aan op twitter en schofferen hun politieke tegenstanders of toekomstige kiezers die daardoor geen toekomstige kiezers meer zijn.
Het kan allemaal en het wordt voor een groot deel weggewuifd. Kritiek is lastig en daar ga je mee om als met een zoemende mug om je hoofd. Hup! Weg ermee en niet meer zeuren jij burger! Ontevreden zuurpruim dat je er bent!

Ondertussen constateert de burger wel dat alles duurder en duurder wordt en ziet diezelfde burger dat er miljoenen uitgegeven worden aan zaken en landen die ver van zijn bed zijn.
Dat komt allemaal omdat de burger het niet begrijpt. Totaal niet begrijpt.
En de politiek maar proberen om de gesynchroniseerde productiviteitsstandaardisatie schematisch in een geïntegreerde ontwikkelingsprojectie onder te brengen.
Nee, het leven in de politiek is zo simpel nog niet.

Zjanette

Uit de krant