Afbeelding

Column: Tapas

Columns 58 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Winkeliers uit de regio zijn dolbij dat het Factory Outlet Center tussen Bleiswijk en Zoetermeer niet doorgaat. Dat kan ik me voorstellen. Al zijn er mensen die beweren dat een dergelijk groot winkelgebeuren geen invloed heeft op de kleine winkelier. Of dat zo is weet ik niet maar ik gun in ieder geval de kleine winkelier graag een goed lopende zaak. En als mensen in zo’n groot centrum aan het winkelen zijn dan kunnen ze niet tegelijkertijd bij de kleine winkelier shoppen. Zo simpel is het wel.

Aangezien veel mensen de hand wat vaker op de knip houden is het voor de kleine ondernemer geen makkelijke tijd. Nog maar kort geleden werd bekend dat de Wereldwinkel uit Nootdorp zal verdwijnen. Niet voldoende omzet. Heel jammer. Als bewoonster van de Markt in Nootdorp gaat de leegstand van bedrijfsruimten aldaar mij aan het hart. Het is ongezellig om die lege ruimtes te zien. Aangezien er geen detailhandel is toegestaan is het ook niet zo simpel om kopers/huurders voor die ruimtes te vinden.

Gelukkig zijn er ook heden ten dage nog ondernemers die het aandurven om de grote stap naar een eigen zaak te zetten. Zo opende Surinaams Eethuis Roti Tori eerder dit jaar haar deuren. Heerlijk natuurlijk om zo’n zaak lekker dichtbij te hebben. Echt genieten!

En op 28 november j.l. opende Burgemeester Rik Buddenberg het restaurant Tapas del Mondo Tapas uit alle windstreken op het menu. A la carte of in een “onbeperkt eten” concept. Als nieuwkomers in Nootdorp en nog onbekend met de omgeving, had men er niet aan gedacht om Telstar in te seinen dat er een feestelijke opening zou zijn en zodoende was er geen stukje in de krant. En juist moedige ondernemers die het wagen om in deze tijd, op een plaats waar niet veel “aanloop” is een zaak te beginnen, verdienen het om een beetje in het zonnetje gezet te worden. Bovendien kan ik inmiddels uit ervaring vertellen dat het een heel gezellige zaak is met een uitstekende keuken. Alweer een aanwinst dus en bij deze van harte aanbevolen.

Blijven er toch nog wat lege bedrijfsruimten over en uiteraard hopen we dat die binnen niet al te lange termijn een leuke invulling krijgen. Nootdorp heeft al jaren een inloopruimte voor ouderen op de wensenlijst staan. Zoals die er bijv. wel is in Pijnacker of in Delfgauw. Maar blijkbaar vindt men zo’n ruimte voor ouderen in Nootdorp niet belangrijk genoeg. Dat is heel jammer want de Markt is bij uitstek geschikt voor zo’n ruimte. Wat is er nu leuker dan een wandelingetje naar het winkelcentrum en de weekmarkt en dan een inloopruimte dichtbij weten.

Het feit dat er geen detailhandel op de Markt gevestigd mag worden schijnt iets te maken te hebben met afspraken met de regio Haaglanden over het aantal vierkante meters winkel op het aantal inwoners. Zoiets.
Ooit zei iemand tegen mij dat er ook geen detailhandel zou komen omdat “de bewoners dat niet willen.” Nu spreek ik alleen voor mijzelf als ik zeg dat niemand mij ooit die vraag heeft gesteld. En terecht. Als je in het centrum van een dorp gaat wonen en bovendien ook nog aan een manifestatieplein dan kun je verwachten dat dat geen saai stiltegebied zal zijn. Dat is het nu eigenlijk wel een beetje. En dat is jammer. Laten we hopen dat dat in 2013 zal veranderen. De restaurants op de Markt in Nootdorp zijn op kerstavond en beide kerstdagen geopend.

U bent van harte welkom.

Zjanette

Uit de krant