Logo telstar-online.nl

Column: Samen staan we sterk

  •   keer gelezen   Columns

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Soms lijkt het wel of de mondhoeken van veel mensen steeds meer naar beneden gaan wijzen. Brom brom brom en nog meer brom brom brom. Niks is goed en alles kan beter. En het is hun schuld niet want zij kunnen er niks aan doen. Maar die ander! Ja, die moet dit en die moet dat maar die doet dat niet. Men wijst naar media, de overheid, gemeente, politie, grote bedrijven, scholen, politiek en nog veel meer. Brom brom brom wat zou alles toch anders kunnen en moeten. Het oudbakken ‘we hebben er recht op’ en ‘we betalen er toch voor’ klinkt harder dan ooit maar dan wel echt met die mondhoeken recht naar beneden.

We mopperen, schelden en de hele slechte onder ons bedreigen er ook nog bij.
Als de politie een bekeuring uitschrijft dan ‘hebben ze zeker niks anders te doen want boeven vangen is er niet bij’. En als we gehinderd worden door een wegpiraat dan ‘is de politie nooit waar ze zijn moeten en bekeuringen uitdelen is er niet bij’. Op iedere zaak moeten 100 rechercheurs gezet worden en waar ze die vandaan moeten halen is onze zorg niet. Geweld bij gezellige evenementen zoals voetbalwedstrijden neemt hand over hand toe. Maar wij kunnen er niets aan doen. Vernielingen zijn aan de orde van de dag. Allemaal onze schuld niet en dus moet het ook door anderen opgelost worden.

Als we iets moeten regelen met grote bedrijven gaan we bij voorbaat al in de verdediging. We weten niet beter meer of het gaat knokken worden. En omdat we in vechttenue op het toneel verschijnen wordt het vaak ook knokken en loopt het niet af zoals we dat graag gezien hadden. Ik liep langs een bankje met daarop een paar leuke eigentijdse jongeren. Er lag een leeg blikje op straat dus ik raap dat op en gooi dat in de prullenbak. Zonder iets te zeggen of zelfs maar te kijken. Direct schoot er eentje in de verdediging. “Dat is niet van ons mevrouw!”. Ik zeg: “van mij ook niet jongeman.” Het is het ultieme argument om geen aktie te ondernemen. ‘Niet van mij. Heb ik niet gedaan. Niks mee te maken. Waarom zou ik.’

Twee weken geleden moest ik even bellen met de belastingdienst. Kleine vraag, niks bijzonders. Ik werd door de mevrouw van de belastingdienst zo vriendelijk, zo uitgebreid en zo aardig te woord gestaan dat mijn hele dag een andere kleur kreeg. We hebben vaak geen idee wat voor invloed ons gedrag op onze omgeving kan hebben. Veel te vaak denken we geen verandering kunnen brengen en dat onze stem er totaal niet toe doet. Dat is een hele foute gedachte.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de verkiezingen op 12 september. Het geknor en gebrom is niet van de lucht. ‘Het maakt niets uit of ik ga stemmen of niet en dus ga ik niet.’ Een grote vergissing. Want het maakt heel veel uit. Er gaan bijna 2 miljoen mensen waarschijnlijk niet stemmen. Een deel daarvan zal goede redenen hebben. Maar het grootste deel gaat niet omdat ze denken dat het geen nut heeft. Doordat zij niet gaan stemmen ziet de politiek er totaal anders uit dan wanneer ze wel naar de stembus zouden gaan. De invloed van de niet-stemmers is enorm. Als deze groep massaal wel naar de stembus zou gaan dan zou dat een aardverschuiving in de Nederlandse politiek kunnen betekenen. Alles kan dan volledig op zijn kop komen te staan. Heel Den Haag kunnen we in blinde paniek jagen omdat ze niet weten wat ze overkomt.

Het zal zeer waarschijnlijk niet lukken om die 2 miljoen mensen nog even om te praten en richting stembus te krijgen. Dus als alles blijft zoals het is en er geen duidelijke veranderingen en dus wellicht verbeteringen zullen komen en je bent niet gaan stemmen, zeg dan niet dat jij er niets aan hebt kunnen veranderen. Het verschil tussen niets doen en aktie ondernemen kan de wereld veranderen.

Zjanette

Meer berichten