Afbeelding

Column: Surinaams broodje

Columns 66 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Sinds een paar maanden is de weekmarkt verhuisd naar de Markt in Nootdorp. Vroeger was de weekmarkt in de Dorpsstraat. Daarna verhuisde de weekmarkt naar het Paradeplein.

En nu is de weekmarkt aangekomen op de plek die al een hele tijd in de planning zat: de Markt. Dat snap ik. Mijn snappertje is niet altijd toereikend voor alles maar dit snap ik. Iedere woensdag de weekmarkt op de Markt in Nootdorp. Ik zou het ook niet kunnen missen, als zou ik willen, want ik woon op de Markt. Reuzegezellig en ik kijk naar iedere woensdag uit.

Omdat ik er met mijn neus bovenop zit zie ik ook dat het allemaal nog even moet wennen. Het moet nog een beetje vorm krijgen. De kramen staan nog niet naar de zin van de marktkooplui die daar goeie ideeën over hebben hoe dat beter zou kunnen. De perikelen met de parkeergarage zijn ongetwijfeld ook debet aan het teruglopen van het aantal bezoekers.

Pas sinds deze week is er een mogelijkheid tot het drinken van een kop koffie (en het doen van de bijbehorende plas) en het eten van een overheerlijke Surinaamse versnapering. Het geheel zou wat meer reclame en publiciteit moeten krijgen in de richting van de buitenwijken waarvandaan de weekmarkt heel makkelijk met de tram te bereiken is. Er is nog veel wisseling van kramen omdat niet iedereen het geduld heeft betere tijden af te wachten. Dat komt vast allemaal nog wel goed.

Men heeft besloten dat er op de weekmarkt niet twee dezelfde kramen mogen staan. Dus maar één kaasboer en maar één fruit/groentekraam etc. Dat is logisch op zo’n kleine markt. Een aantal weken geleden echter verscheen er op zaterdag (dus niet op woensdag) een grote fruitkraam op de Markt. Gezellig nietwaar? Desgevraagd vertelde de koopman dat hij ook een vergunning heeft aangevraagd voor de dinsdag en als die er is dan staat hij dus ook op die dag (en niet op woensdag) op de Markt.

Ondertussen staat er op woensdag (de echte marktdag) een grote en overheerlijke kraam met Griekse happen in de Dorpsstraat (dus niet op de Markt) omdat de desbetreffende koopman dat fijner vindt dan de Markt. Heeft iets met de tijden te maken. Dan schijnt er op zaterdag (dus niet de woensdag) nog ergens een bloemenkraam te staan ergens op een parkeerplaats achter de Dorpsstraat.

Ik overweeg om een plattegrond aan de muur te hangen met een schema ernaast van wie waar welke dag met wat staat. Tenslotte ben ik voor veel mensen aanspreekpunt als het om de Markt gaat. “Jij woont daar toch? Wanneer is nou die weekmarkt ook alweer?” En dan draai ik mijn hele riedel af van wie wanneer waar met wat en wanneer en waar op een andere dag of plek staat. Vervolgens krijg ik hele verbaasde vragen over “hoe dat nou allemaal kan en waarom?”

Gelukkig weet ik dat niet en ga ik daar niet over. Ik ben een burger met een klein snappertje. Woensdag weekmarkt en een lekker Surinaams broodje op het terras in de zon. Dan is mijn geluk eigenlijk al compleet.

Zjanette

Uit de krant