Logo telstar-online.nl

Column: Iedereen heeft het erover

  •   keer gelezen   Columns

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Glasvezel in Nootdorp. Het zoemt, het ruist, het gaat als een gerucht door het dorp. Overal ineens glasvezel. Iedereen heeft het erover. Heb jij het al? Heeft hij het al? Er staat een grote bouwkeet tussen De Parade en De Markt en daarin geheimzinnige mannen met foldertjes, tafeltjes, TV schermen en spannende verhalen. Zij weten blijkbaar alles over glasvezel. De brievenbussen stromen vol met aanbiedingen van bedrijven waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Glasvezeltje, glasvezeltje in de grond. Wie strooit er de meeste folders rond?

De vraag is, wat heb je eraan? Wat is het voordeel? Wat zijn de nadelen? Wat kost het? En wat moet je als consument met al die informatie? Doen of niet doen? Ligt er al glasvezel tot aan je huis? Soms wel en soms niet. De gemeente is de instantie die zorgt voor glasvezel in de straten. Daar hoef je als consument verder geen aktie in te ondernemen. Dus wat moet je dan wel? Het hele pakket TV, radio, computer en weet ik wat al niet oversluiten naar een andere provider? Maar hoe zit het dan met het opzeggen van je huidige provider? En hoe probleemloos gaat dat oversluiten? Heeft de nieuwe provider ook HD TV voor dezelfde prijs? Heb je daar iets aan? Nou, alleen als je een HD TV hebt natuurlijk.

En je computer. Joh! Je computer! Die gaat zo ontzettend snel worden dat je niet meer kunt bijhouden waar hij mee bezig is. Gamen, emails versturen, razend snel allemaal! Tenzij je computer niet zo’n hoge snelheid heeft. Dan zou het nog weleens tegen kunnen vallen. Als jouw computer niet sneller gaat dan b.v. 100 Mb dan komt de informatie met razende snelheid je huis binnen maar wordt direct neergeknald door dat koperen draadje in je PC. Dat geldt al helemaal voor draadloze verbindingen.

Want in het hele verhaal van glasvezel moet je één ding goed onthouden: In de hele ketting is het de zwakste schakel die bepaalt hoe snel alles eigenlijk is. En hoe sterk is die zwakste schakel in jouw huis en apparatuur? Zoek dat eerst maar eens uit. Daar lees ik helemaal niets over in al die foldertjes. Maar je betaalt er wel meer voor. En ook moet je je afvragen of je wel van provider wilt veranderen. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Opzeggen van abonnementen en oversluiten naar een nieuw bedrijf is één van de meest besproken zaken in consumentenprogramma’s en op social media.
Het lijkt wel of er altijd iets fout gaat. Het loopt nooit helemaal zoals het zou moeten.

Het klinkt allemaal zo geweldig en je gaat helemaal met je tijd mee als je aan de glasvezel gaat maar of je er ook iets van zult merken als je achter je draadloze laptop zit is nog maar de vraag. En bellen met digitale kwaliteit? Als ik mijn ouwe tante aan de telefoon heb dan ben ik al blij als ik na een uur kan ontsnappen zonder barstende koppijn. Dat gaat heus niet leuker worden als ze digitaal door de lijn komt.

Vooralsnog maak ik even pas op de plaats. Ik wacht het rustig af en al die foldertjes gaan in de tas voor Ryck. Brengen ze in ieder geval nog iets op. En als het bij jullie allemaal zonder problemen is verlopen en iedereen is dolenthousiast dan neem ik ook glasvezel. Dan pas.

Zjanette

Meer berichten