Afbeelding

Column: Een beetje moedeloos

Columns 27 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp en eerlijk.

Met enige regelmaat zijn er berichten over groepen jongeren die overlast veroorzaken door lawaai, rommel en vernielingen. Er is een groot verschil tussen de ene of de andere groep. Grootste deel zijn de hinderlijke jeugdgroepen die wat rondhangen, luidruchtig zijn, rommel achterlaten en zich weinig aantrekken van wat de omgeving daarvan vindt. Straat rondom bankjes is bezaaid met peuken en prullenbakken lijken zinloos.

Over die groepen gaat het hier en niet over ernstige overlastgevende groepen die al richting (lichte) criminaliteit gaan. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn de regels duidelijk. Hinderlijk gedrag op of aan de weg (art. 2.4.4) en Hinderlijk gedrag bij of in gebouwen (Art 2.4.6) is verboden. De politie kan daar tegen optreden en doet dat ook regelmatig.

Als ik kijk naar de situatie in het centrum van Nootdorp dan zijn daar periodes van erge overlast. Vaak valt het mee en soms is de situatie heel vervelend. Ik ken mensen die hun huis op het laatste moment niet verkochten aan zeer geinteresseerde kijkers vanwege de grote groep luidruchtige jongelui die op dat moment voor de woning aan het relschoppen was.

Ik ken ook mensen die hun huis om die reden te koop hebben staan in een tijd dat je het toch liever niet in de verkoop gooit. Overdreven? Er zijn mensen die dat vinden. Die van mening zijn dat de jongelui niets anders doen dan “elkaar ontdekken onder invloed van hormonen.” En dat kan weleens een beetje geluid geven. Er zijn ook mensen die zelf in een buurt wonen waar totaal geen overlast is en die dan roepen: “ben je zelf dan nooit jong geweest?” om vervolgens rustig in hun fijne tuintje nog een glaasje in te schenken.

De jongeren zelf zijn vaak van mening dat bewoners toch wel even kunnen komen vragen of ze alstublieft ergens anders gaan staan of netjes kunnen vragen of ze hun rommel in de prullenbak willen gooien. Dat zou natuurlijk kunnen. En dat gebeurt ook. Maar de situatie lijkt hier en daar zo onoplosbaar dat bewoners het een beetje opgeven. Een beetje moedeloos worden. Zowel de politie als de gemeente lijken geen afdoende maatregelen te kunnen (willen) nemen om beide groepen gelukkig te maken. Men stopt bijna een miljoen euro in jeugd- en jongerenwerk die vervolgens “leuke en spannende activiteiten” organiseren waarvan je je af kunt vragen of de overlast gevende jeugd daar wel op zit te wachten.

Het zal zijn nut wel hebben (toch?) maar het lijkt soms wel erg op een hele dure naschoolse opvang voor de wat oudere jeugd die zich uitstekend zelf weet te vermaken. Er is vast een reden dat er van dat miljoen geen leuke en goeie hangplekken voor de jongeren in het leven geroepen worden. Een (gras)veldje met wat bankjes en een overkapping (paar oude tramhokjes) waar ze ongestoord hun hormonen naar elkaar kunnen Watsuppen. Uiteraard op een plek waar omwonenden er geen last van hebben. Waarom zijn die plekken er niet? Waarom wel van die dure jeugdcentra die een paar uurtjes per week open zijn en dus blijkbaar niet voldoende in een behoefte voorzien?

Misschien is het ook eens goed om duidelijk te maken wat overlast nu eigenlijk is. Want ik kan me voorstellen dat de jongelui het zelf niet altijd begrijpen. Ze doen toch niks? Ze staan alleen maar bij elkaar wat te praten. En nergens zijn ze welkom. Wat is dat nou toch voor gezeur.

Afgezien van de rommel die achterblijft is overlast het gevoel dat er geen rekening met je wordt gehouden en dat je geen grip hebt op de situatie. Om het even te vergelijken met b.v. de weekmarkt. Stel dat die voor je deur gehouden wordt. Dan heb je daar geluid van en zeer waarschijnlijk ook rommel. Is dat dan geen overlast? Is dat niet hetzelfde? Nee, want je weet precies wanneer het begint en weer stopt. Je weet waarom het is en je weet dat er een opruimploeg komt.

Bij overlast gevende groepen jeugd is er het gevoel dat je er als bewoner niets aan kunt veranderen. Het gevoel dat het niemand wat kan schelen dat jij die middag niet lekker rustig op je balkon kunt zitten. Bovendien kan het morgen weer gebeuren en misschien het komende zonnige weekend ook wel. En de ene groep die zich leuk en keurig gedraagt heeft vaak niet in de gaten dat ze ook andere groepen aantrekken die minder leuk zijn. Met alle gevolgen van dien.

Wellicht krijgen we deze zomer weer een leuk evenementen om bewoners en jeugd met elkaar kennis te laten maken. De vorige keren hebben weinig nut gehad want de situatie is nog altijd hetzelfde.
Maar ja, dat miljoen moet toch ergens aan opgemaakt worden.

Zjanette

Uit de krant