Logo telstar-online.nl

Column: Super

  •   keer gelezen   Columns

Det weet wat er leeft in ons dorp. Deze Pijnackerse neemt geen blad voor haar mond en beschrijft het wel en wee al enige jaren in haar column op Telstar Online.

Diverse dorpsgenoten sprongen een gat in de lucht toen het echt waar bleek te zijn. Er komt een goedkope supermarkt in de wijk Noord, en daarmee ook een eind aan de bijna-monopoliepositie van het AH-concern. Een beetje diversiteit en wat concurrentie kunnen geen kwaad in deze tijden van crisis. Maar intussen zijn we een jaar verder en van enige activiteit in het beoogde pand is geen enkele sprake, of het moeten de muizen zijn die feest vieren in het stof. De gemeente heeft de Geleerdenbuurt netjes opgeknapt, die ziet er keurig uit. Alleen dit winkelpand ziet er desolaat, smerig en vervallen uit, en de directe omgeving precies zo.

Toen het pand net gebouwd was, kwam er een Jac. Hermans in, die werd later door A&P overgenomen. Daarna kwamen nog een Profimarkt, C1000 en een AH. Vijf supers. Allemaal geen enkel probleem. De winkels verbouwden tussen de wisselingen ook het interieur, maar waren daarna toch snel weer geopend. Nu de Lidl er gaat komen, lukt het plotseling allemaal niet meer zo vlot. We weten al geruime tijd dat hij gaat komen, maar er gebeurt nog steeds helemaal niets. Oh ja, toch iets; er wordt namelijk gepraat, dat wel. Met de gemeente. Blijkbaar wordt er heel erg veel gepraat. Waarom moet dat zo lang duren? Misschien worden de onderhandelingen in de Duitse taal gevoerd, en is er al die tijd geen tolk beschikbaar geweest? We kijken nergens meer van op.

Nee, het verschil met de andere supermarkten zit hem in het feit dat Lidl ook aan de buitenkant wil bouwen. Lidl wil niet little zijn maar juist big, en dus gaan ze het pand uitbreiden. Ook denkt het bedrijf dat er te weinig parkeerplaatsen voor de deur zijn; ze discussiëren over het laden en lossen en over een nieuwe plek voor de toegangsdeur van de winkel. Zo beschouwd lijkt Lidl het pand en de directe omgeving ervan eigenlijk helemaal niet zo geweldig te vinden. Toch hebben ze de sloopvergunning aangevraagd, en zijn ze nog steeds met de gemeente van gedachten aan het wisselen over de bouwaanvraag. Bovendien is er nog een derde partij in deze zaak, namelijk de VVE van het pand. Ook daarmee wordt… gepraat. Met de rest van de wijk- en dorpsbewoners wordt niet gepraat, die hebben geen recht van spreken en moeten gewoon hun mond houden.

Er zijn intussen inwoners van ons dorp die denken een wel zeer speciale architectuur te mogen verwachten nu er al zo lang bouwplannen worden gemaakt. Iets met een Jugendstil gevel; een bijzonder gebruik van duurzaam materiaal, een ‘levend groen dak’ of juist een strakke moderne uitstraling in glas en staal. Andere dorpsgenoten zijn, juist vanwege de duur van die blijkbaar moeizame onderhandelingen, bang dat de Lidl er vandaag of morgen van af zal zien om zich hier te vestigen. Hoe langer het allemaal duurt, hoe meer de fantasie geprikkeld wordt. Gelukkig denkt de gemeente dat de verbouwing ongeveer halverwege 2012 klaar zal zijn, en het vermoeden bestaat dat de eerste aanbieding in de winkel de kletskoppen zullen zijn… Das ist doch super!

Det.

Meer berichten