Logo telstar-online.nl

Column Zjanette: Vuurwerk

  •   keer gelezen   Columns

Hier en daar klinken al hevige knallen. De vuurwerktijd is weer aangebroken. Lekker stoer smijten met wat pijlen en rotjes. Mens en dier aan het schrikken maken. Altijd fijn blijkbaar.

Mooi vuurwerk is niet lelijk en veel mensen mogen daar graag naar kijken. Het heeft ook iets feestelijks als op nieuwjaarsmorgen rond 00.05 uur het licht- en geluidgeweld losbarst. Alhoewel er zat mensen zijn die een verbod zouden toejuichen omdat ze er helemaal niet van kunnen genieten. Die tegenstand komt misschien door de bijzaken van vuurwerk. Het voortijdig knallen en het vernielen is een minpunt. Dieren die al weken bibberen en niet meer naar buiten te krijgen zijn en met oud en nieuw zelf doodsangsten uitstaan. Kinderen die angstig geworden zijn door een grapjas die zonodig met een rotje moest gooien. En ieder jaar weer de gewonden en zelfs doden die blijkbaar niet te voorkomen zijn.

Ernstiger, veel ernstiger, zijn de mensen die opzettelijk wreedheden begaan met behulp van vuurwerk. Veelal met een dier als slachtoffer. Zo komen er deze dagen op twitter foto’s voorbij van b.v. een hond die uit elkaar gescheurd is omdat kinderen hem met vuurwerk hebben opgeblazen. Ik maak ernstig bezwaar tegen het verspreiden van dit soort vreselijke foto’s omdat er altijd idioten zijn die op die manier op een idee gebracht worden. Maar volgens een aantal verspreiders is het juist noodzakelijk om mensen wakker te schudden. Het argument is dat ouders blijkbaar dergelijk gedrag van hun kinderen domweg ontkennen. “Mijn kind doet zoiets niet” is een te vaak gehoord argument.

Het is inderdaad een kreet die gebruikt wordt maar ik twijfel ernstig of het rondsturen van zeer afschrikwekkende beelden daar iets aan zal veranderen. Het kan toch niet waar zijn dat je als vader of moeder zo’n foto of filmpje ziet en dan denkt: “Oh ja, dat is waar ook. Daar moet ik het met de kinderen nog even over hebben. Dat we dit jaar dus niet de kat van de buren laten ontploffen. En als ze het toch doen dan liever niet op het tuinpad. Het geeft zo’n rommel.” Nee, kan niet waar zijn.

Blijkbaar zijn er dierenkwellers, van welke leeftijd dan ook, die geen verschil maken tussen het opblazen van een prullenbak en het uit elkaar laten knallen van een dier. Sterker nog, van de prullenbak maken ze geen filmpjes of foto’s maar van het eindresultaat van het dier wel. En die gooien ze dan vervolgens op internet.

Ik ben zo’n type die uit zelfbescherming de andere kant opkijkt. Ik wil zulke beelden niet zien wat overigens niet wil zeggen dat ik ontken dat het voorkomt. Argument van sommige verspreiders van gruwelbeelden is dat we anders straks massaal de andere kant opkijken en allemaal roepen: “Dat doet mijn kind, mijn buurjongen, mijn nichtje, dat kind van de overkant, mijn vader, mijn vriend enzovoort niet.” Maar helaas doet een aantal het wel. Kun je daar als ouders een stokje voor steken? Is dat werkelijk het gevolg van de “mijn kind doet zoiets niet” houding en is het daarom dat mensen opgroeien zonder normbesef? Of is dergelijk gedrag van alle tijden en kunnen we er niets aan veranderen. Ik denk het laatste. Maar misschien heb ik ongelijk. Dat komt weleens voor namelijk.
In ieder geval wens ik alle mensen en dieren goede en veilige feestdagen.

Zjanette

Meer berichten