Afbeelding
COLUMN

Bezopen!

Column 3.116 keer gelezen

In september strijkt het circus van dokter Nico van der Lely weer neer in Pijnacker. Ouders en sportbesturen worden uitgenodigd om naar zijn bangmakerij te komen luisteren. Van der Lely bestiert de alcoholpoli in Delft, maar trekt regelmatig het land in om te vertellen over de gevaren van alcohol.

Mijn eerste biertje heb ik gedronken na de hooibouw bij een boer in Pijnacker. Prima dorstlesser na een dag noeste arbeid. De tweede, derde en vierde gleed naar binnen tijdens een feestavond van de Oranjevereniging in Pijnacker. De rest heb ik ingehaald bij Jongerencentrum de Trucker. En goed ook. Gewoon zestien jaar en een pilsje drinken. Toen was geluk nog heel gewoon.

Inmiddels is de wet- en regelgeving behoorlijk aangescherpt. Eerst werd de grens neergelegd bij 16 jaar, maar sinds 2014 is er een nieuwe wet en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Het effect hiervan werkt zoals altijd averechts. Wanneer je nu eenmaal dingen gaat verbieden, wordt het juist interessant. En denkt u nu werkelijk dat jongeren zich laten tegenhouden? Natuurlijk niet!

Ik vermoed dat een aantal van de jongeren die wordt binnengebracht op de alcoholpoli zich veelal tegoed heeft gedaan aan het indrinken van sterke drank. Bij De Trucker heb ik namelijk heel wat bardiensten gedraaid, maar nog nooit iemand in coma zien raken. Waarom niet? Omdat je het eerste biertje pas dronk bij binnenkomst. Omdat het mocht. Geen regels, maar sociale controle. Indrinken was niet noodzakelijk en sterke drank totaal niet interessant.

De afgelopen jaren is het lokale alcoholbeleid, mede onder regie van CDA-wethouder José van Egmond, verder uitgerold. Met name de sportverenigingen zijn in dit verhaal de Kop-van-Jut en er worden zelfs lok-jongeren ingezet!

Natuurlijk is extreem drankgebruik niet goed. Kan alcohol gevaarlijk zijn en is goede voorlichting een must. Maar een pilsje in de kantine kan geen kwaad. Kom op zeg, dit is Pijnacker-Nootdorp, daar hoort een pilsje bij je opvoeding!

Martijn Mastenbroek

Uit de krant