Afbeelding
Column

Klap van de molen

Column 1.097 keer gelezen

De komst van windmolens in onze regio zorgt voor heel wat discussie. Onlangs werd er in de achtertuin van een wijk in Leidschendam een dergelijk bakbeest met wieken neergezet.

Ik snap de weerstand in deze wijk volkomen. Slagschaduw, gepiep en gefluit trekt niet alleen het woongenot naar een dieptepunt, maar ook de waarde van de woningen. Kinderziekten zegt de eigenaar. Dat kan, maar de locatie blijf waardeloos. Daarom moet er ontzettend goed worden gekeken naar de locaties van windmolens, maar moeten er ook concessies worden gedaan.

Natuurlijk ontsiert een molen van 150 meter hoog een bosrijke omgeving zoals de Balij in Nootdorp, maar wat is belangrijker? Juist: onze gezondheid. En daarnaast is dat hele Balijplan zo gek nog niet: met de opbrengst van deze windenergie wil de eigenaar juist meer investeren in nog meer groen in de gemeente.

Duurzame energie is letterlijk van levensbelang. Nu komen dagelijks kankerverwekkende stoffen in de lucht, omdat kolencentrales overuren draaien om de randstad van energie te voorzien. Veel mensen weten dat niet eens, maar u heeft mogelijk uw telefoon zojuist opgeladen met energie afkomstig van een smerige kolencentrale. Ik kies dan liever voor een windmolenpark in een bosrijkgebied, omdat de toekomst van de wereld mij meer waard is dan het uitzicht.

Martijn Mastenbroek

Uit de krant