Afbeelding
Column

Hoogheidswaanzin

Column 96 keer gelezen

Ik wankel al jaren tussen sympathie en afkeer als het gaat om het Koningshuis. Je zal het maar zijn, denk ik dan. Nooit onopgemerkt naar de McDonald's, dronken eindigen in een kroeg of met vrienden zonder poespas een stedentrip maken.

Aan de andere kant leiden de leden van ons Koningshuis natuurlijk een prachtig leven. Wie heeft er een puist van een villa in Griekenland? Gaat in zijn werkend leven bijkans alle mooie plekjes op aarde zien en schudt handen van sterren en celebrities? En als je op je oude dag een paar kunstknieën nodig hebt, ben je binnen een dag aan de beurt.

Wanneer ik bij thuiskomst van een vakantie stinkende sokken en muf ondergoed ga wassen, omdat ik simpelweg de volgende dag weer moet werken, gaat op Villa Eikenhorst de riekende tas mee met de housekeeping en staat er in de avonduren een verzorgde maaltijd naar keuze klaar. Alles naar wens Majesteit? 

Het is wikken en wegen. Moet je medelijden hebben met de Oranjes of juist niet? Ik weet het niet.

Wat ik wél weet is dat in Nederland iedereen wordt geacht zelf zijn broekriem op te houden en dat normaal doen al gek genoeg is. Dat geldt voor iedereen en dus ook voor de Oranjes.

Toch?

Nee, dat geldt niet voor de Oranjes.

Troonopvolgster Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (handig voor in je rijbewijs) krijgt vanaf haar 18e zo'n 4000 euro per dag. Gratis geld, omdat ze toevallig in een gouden wiegje is geboren.

Nog even los van het belastingschandaaltje van 150.000 euro, dat deze week eveneens de media haalde, vind ik deze studentenuitkering echt alle perken te buiten gaan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat voor de normale Nederlander de studiefinanciering juist onlangs is stopgezet. 4000 euro per dag voor een studente?

Dit, juist dit soort dingen doen afbreuk aan mijn sympathie voor de Oranjes. En ik vraag mij ineens af waar het woord hoogheidswaanzin eigenlijk vandaag komt...

Beste ouders van Amalia,

Haar overgrootvader was oprichter van het Wereld Natuur Fonds. Wellicht dat u dit rekeningnummer kunt opgeven bij het aanvragen van de jaarlijkse stufi. Ze redt het echt wel zonder.

Martijn Mastenbroek

Uit de krant