Muziekliefhebber Marcel Mulhuyzen uit Pijnacker. Foto: Bas Lijster
Muziekliefhebber Marcel Mulhuyzen uit Pijnacker. Foto: Bas Lijster
COLUMN

Liefde voor muziek

Column 46 keer gelezen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. Ook in de regio kan de muziekliefhebber weer naar gratis festivals zoals Prunuspop in Pijnacker (4 juni), Parkpop, Den Haag (26 juni), Westerpop in Delft (15 en 16 juli), Schollenpop, Scheveningen (6 augustus) en Waterpop in Wateringen (13 augustus).

Maar vandaag dwalen mijn gedachten af naar een datum precies 40 jaar terug: zaterdag 24 mei 1976. Als jochie ging ik vaak op zaterdag naar mijn oma, die in de buurt van de Brasserskade in Delft woonde. Op deze dag waren daar ook twee neefjes. Van de oudste hoorde ik dat er een popfestival zou zijn in het DHC-stadion. Wij hadden echter geen kaartjes en ook geen geld voor dit groots aangekondigde, door muziekkrant OOR georganiseerde evenement.

Aangezien wij bij DHC gevoetbald hadden, zouden wij wel een manier vinden om daar binnen te komen. Onderweg haalden wij uit een sloophuis een oude deur, die weleens van pas zou komen. Via het weiland kwamen wij bij een sloot. Wij legden daar de deur overheen en mijn  oudste neef ging als eerste, hij kwam nog redelijk droog aan de overkant. Ik haalde een paar natte voeten en mijn jongste neef was tot zijn knieën nat. Nog een paar meter lopen en wij kwamen op het veld van het DHC-stadion, waar ik in het voorheen vele voetbalwedstrijden gezien had. Het podium was gebouwd aan de kant van de hoofdtribune.

Een popfestival, ik vond het maar een rare gewaarwording; allerlei hippies met lang haar die op het ritme van de muziek het hoofd bewogen. De band die op dat moment een hilarisch optreden gaf heette Alberto Y Lost Trios Paranoias. Ik herinner mij een zanger die een houten stropdas droeg, waarop een afbeelding van een naakte vrouw stond. Met drumstokjes tikte hij op deze stropdas. Jaren later kreeg ik van popkenner Erik Bevaart een LP van deze band, waarop zij een originele cover van 'Anarchy In The UK' van Sex Pistols vertolkten.

Andere artiesten die er vanwege het vijfjarig bestaan van het populaire muziekblad optraden, waren de uit Engeland afkomstige progressieve-rockband Gentle Giant, het Delftse Alquin, Animals-zanger Eric Burdon met band en de latere Bruce Springsteen-gitarist Nils Lofgren. Een aantal van deze artiesten had dusdanig weinig indruk op mij gemaakt dat ik er niets meer van weet. Wel dat ik honger kreeg en ik met mijn jongste neefje weer terug naar oma ging, want die had pannenkoeken gebakken.

Na het eten besloot ik weer naar het stadion terug te gaan, wie weet kon ik weer naar binnen 'sneaken'. Links van de hoofdingang was een gat in het hek gemaakt. Daar stond permanente bewaking. Echter een groep gasten klom aan de achterzijde van het stadion ineens over het hek. De bewaking rende in die richting en ik zag mijn kans schoon. Zonder aarzeling kroop ik door het gat en was voor de tweede maal gratis binnen. Op het veld kon ik direct naar voren lopen, want zo druk was het niet. Volgens de archieven van NRC Handelsblad waren er slechts 4000 à 5000 bezoekers, omdat een week later The Rolling Stones twee optredens in het Haagse Zuiderpark zouden geven.

Ik was destijds al wel met muziek bezig, dus wel nieuwsgierig naar de afsluiter 10CC, die al regelmatig de hitlijsten bestormd hadden met hits als 'Donna', 'The Wall Street Shuffle' en 'I'm Not In Love'. Na het optreden wandelde ik het stadion uit, maar ik was nog niet echt onder de indruk van live-concerten, dat kwam twee jaar later pas bij een concert van Herman Brood & his Wild Romance. Ik had echter 40 jaar geleden niet kunnen vermoeden dat ik tot op de dag van vandaag nog zeer regelmatig concerten zou bezoeken.

Marcel Mulhuyzen

Uit de krant