Afbeelding
COLUMN

Doe dat maar lekker thuis

Column 32 keer gelezen

In een ver verleden dook protestzanger Armand (ben ik te min) hier nog weleens op in het dorp. Hij had destijds een relatie met een wilde tuindersdochter. Tijdens een verjaardagsfeestje stak hij, naast opa en oma op de bank in de woonkamer, rustig een dikke joint op, zo waart een anekdote rond in Pijnacker.

Op Twitter zag ik afgelopen weekend een berichtje van onze lokale bromsnor voorbij komen. Hij had een jongen berispt, omdat hij buiten een blowtje zat te roken in het zonnetje. "Doe dat maar lekker thuis. Helaas locatie niet in APV. Anders bon", zo schreef de diender op internet.

Strikt genomen deed deze jeugdige reïncarnatie van Armand dus niets fout: de locatie stond immers niet in de algemeen plaatselijke verordening (APV) en er kon dus ook niet beboet worden. Een dwingend advies om thuis een stickie te roken lijkt meer een persoonlijke wens van de lokale gendarmerie dan een wettelijke regel. 

Overigens, voor ik de dorpstoorn afroep: ik ben tegen drugsmisbruik en overlast. Maar slaan we niet een beetje door?

Doe dat maar lekker thuis. Hoezo? 

Het moet iets minder dan twintig jaar geleden zijn geweest dat ik met vrienden van weleer neerstreek op het strandje bij de Dobbeplas. Gitaar op de rug, paar flessen gerstenat mee en ook wij hielden bescheiden het gedachtegoed van Armand in ere. Zo af en toe kwam de politie even buurten. Geen vermanend vingertje of drang om te bekeuren, maar slechts het verzoek om de boel netjes achter te laten. Zelfs een knetterend kampvuur werd toegestaan.

Twee vrijgevochten lieden uit de vriendengroep van toen zijn inmiddels zelf politieagent. Ik ben benieuwd hoe ze vandaag de dag jongeren aanspreken op hun gedrag…

Martijn Mastenbroek

Uit de krant