Afbeelding
COLUMN

Te laat

Column 20 keer gelezen

Vorig jaar zomer kwam Lieke Visser uit Pijnacker om het leven bij een ongeluk op het Oostlandpad. Het meisje reed op haar fiets toen ze werd geschept door een scooterrijder.

Een niet te bevatten vreselijk drama voor haar ouders, broer, familie en vrienden. Op de redactie van deze krant waren wij er meermaals stil en diep onder de indruk van. Net als het hele dorp.

Direct na het ongeval ben ik poolshoogte gaan nemen op het Oostlandpad. De berm langs het fietspad was weken, misschien wel maanden niet gemaaid en het onkruid stond minstens twee meter hoog. Lieke heeft de scooterrijder nooit kunnen zien en hij haar ook niet.

24 uur na het ongeval werd de berm alsnog gemaaid. Te laat.

En dan was er nog de onduidelijke bebording. Mag je daar überhaupt rijden met een scooter? Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk en onlangs vond er weer een ongeval plaats. Hoe kan dit in godsnaam nog steeds onduidelijk zijn?

Maandenlang trok ik aan de bel bij het Openbaar Ministerie en kreeg telkens te horen dat de zaak nog in onderzoek was. De officier van justitie bepaalde onlangs dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval. "Er is geen bewijs gevonden van een zwaar strafbaar feit", zo oordeelde hij.

Tussen de regels door lees ik dat niemand dit gewild heeft. Daar komt het een beetje op neer. Er is geen opzet of roekeloos gedrag in het spel geweest. En ik denk dat iedereen dit onderschrijft. Natuurlijk heeft niemand dit gewild.

Toch zijn er onbewust omstandigheden gecreëerd waardoor het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Mag je dat nalatigheid noemen? En was een uitspraak van de rechter dan niet niet wenselijk geweest? Is het hoge gras ter plekke überhaupt ooit meegenomen in het 'onderzoek'? 

Het dossier is gesloten op de burelen in Den Haag, maar wat mij betreft staan er nog veel vragen open.

Martijn Mastenbroek

Uit de krant