Afbeelding

Koffie met varkensvleessmaak

Column 1.807 keer gelezen

Bij Starbucks in China hebben ze vanwege de jaarwisseling iets nieuws bedacht: koffie met varkensvleessmaak. Alleen al van het idee krijg ik kokhalsneigingen. Varkensvlees eet ik sowieso niet. Een kannibaal vertelde ooit in een documentaire dat het hetzelfde smaakt als mensenvlees.

Maar er is meer. Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar. En niet op de laatste plaats vermijd ik varkensvlees vanwege de bio-industrie, waar ze na een waardeloos leven een stroomstoot krijgen of worden vergast, omdat dat zogenaamd de meest humane manier is. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden. 

Tevens is rood of bewerkt vlees kankerverwekkend. Het staat klip en klaar op de website van het KWF. Ik citeer: ‘Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood vlees of bewerkt vlees per dag eten, hebben een (licht) verhoogd risico op het krijgen van kanker’. Nogmaals, dat meldt KWF Kankerbestrijding.

Wil je dit allemaal wel weten? Waarom niet? Het is de waarheid. En, weet wat je eet! Nou, ik dus niet. Ik eet sowieso geen (rood) vlees meer. Vis en kip nog wel, maar met mate. Het liefst zou ik helemaal stoppen met het eten van dieren. Maar dat is een proces.

Ik wil niet stellen dat wij helemaal geen voedingsstoffen uit vlees nodig zouden hebben, maar er zijn inmiddels goede alternatieven. Oké, de namaaksalami smaakt naar nat karton, maar er zijn al enorm veel geslaagde vleesvervangers, zoals rookworst, grillworst, paté, gehakt en kipsmeersels.

Gelukkig zijn er in restaurants en in supermarkten ook steeds meer vegetarische gerechten te krijgen. Zelfs de verstokte vleeseter, zie ik vaak gaan voor vegetarische gerechten in de horeca, omdat ze er smaakvol uitspringen.

Oja, de vee-industrie in ons land houdt zo’n vierhonderd miljoen dieren per jaar. Ter vergelijking: we hebben bijna achttien miljoen mensen in Nederland. Dus als we het over ‘vol’ hebben, is er bij de dieren meer ruimte te winnen – hoe ‘efficiënt’ ze ook opgehokt staan.

Martijn Mastenbroek


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant