Cor van der Wel, Stephan Droogh en Jeroen Droogh.
Cor van der Wel, Stephan Droogh en Jeroen Droogh.

Miljoenennota biedt kansen voor Oostlandse ondernemers

Actueel 1.194 keer gelezen

Pijnacker - De inkt van de troonrede is nog maar net opgedroogd als op de dag na Prinsjesdag ruim tachtig Oostlandse ondernemers de voor hen belangrijkste onderwerpen aansnijden aan de ontbijttafel. Voor het traditionele Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland met het thema 'Ondernemer op de troon', staan dit jaar de tafels gedekt bij Intratuin Pijnacker. Namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn de wethouders Ilona Jense (mobiliteit en openbare ruimte) en Frank van Kuppeveld (wonen) aanwezig. Wethouder Kathy Arends (economische zaken) vertegenwoordigt Lansingerland.

Ligt het aan de ambiance van het sfeervolle restaurant tussen al het groen van deze Intratuin vestiging, de gastvrije ontvangst door de broers - en eigenaren - Stephan en Jeroen Droogh, of roept toch de inhoud van de troonrede aan de ontbijttafel de nodige oh' s en ah' s op? De meeste van de aanwezige ondernemers en wethouders zien in elk geval wel kansen voor het ondernemen in de toekomst. Net als bij de jaarlijks terugkerende VNO-NCW Miljoenenontbijten op zeven andere locaties in de regio wordt aan hen de vraag gesteld wat zij hadden voorgelezen als zij zelf op de troon zouden zitten en hoe de miljoenen euro's aan belastinggeld besteed moeten worden.

Dagvoorzitter Cor van der Wel (directeur bij Werkse) legt uit dat men aan de hand van drie thema's – duurzaamheid, samenwerken en de arbeidsmarkt – gaat bespreken of de maatregelen, plannen en voorspellingen uit de Troonrede perspectief bieden en waar men misschien bakens wil verzetten.

Namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp treden wethouder Frank van Kuppeveld en Ilona Jense op als gespreksleiders. Kathy Arends neemt de honneurs waar namens de gemeente Lansingerland. Enkele (bestuurs)leden van VNO-NCW Oostland schuiven eveneens aan als tafeldame of tafelheer.

Duurzaamheid
Marc van Buijtene spreekt liever van 'investeren' als het gaat over het begrip 'duurzaam'. De General Area Manager bij Renewi geeft een voorbeeld als het gaat om inzetbaarheid van personeel. "Het liefste wil je natuurlijk graag iemand langdurig aan het werk houden. Wij leiden zelf chauffeurs op. Vaak zijn dat jongelui die bij ons zijn begonnen als autowasser. Je investeert in hun opleiding en dan ben je niet blij als er drie chauffeurs tegelijk naar een ander bedrijf in de regio vertrekken." Van Buijtene vertelt dat hij ooit in zo'n situatie maar eens contact opnam met de andere partij. "We zijn overeengekomen dat zij de kosten voor hun rekening namen en sindsdien werken we vaker samen. Omgekeerd komt er ook wel personeel onze kant op. Op die manier hebben we de dreiging van personeelstekort omgezet in kansen."

"Jullie zijn echt te bescheiden op het gebied van duurzaamheid", zegt Cor van der Wel tegen Stephan en Jeroen Droogh, waarna hij hen uitnodigt om op het podium te komen voor een korte uitleg. Naast het recyclen van hemelwater, het gebruik van zonnepanelen en warmte van een buurman-tuinder hebben de twee ook iets heel anders bedacht. De vele sinaasappelschillen die overblijven na het persen van de sapjes en smoothies in het restaurant, worden ingezameld en vervolgens gebruikt voor het brouwen van het alcoholvrije Lowlander bier. "Dat maakt duurzaamheid, dat vaak een beladen onderwerp is, dan ook weer leuk."
De broers Droogh hebben nog een tip voor hun collega-ondernemers: "Vraag hulp bij het aanvragen van subsidies. Investeringen vergen natuurlijk geld, dat kun je op verschillende manieren aanwenden maar dan is het wel belangrijk om te weten wanneer je iets 'duurzaams' moet doen en òf je recht hebt op een subsidie en welke subsidies er zijn. Daarbij is het goed om aan anderen te laten zien en te vertellen wàt je al doet op dat gebied." De broers laten vervolgens met gepaste trots weten dat zij hun tuincentrum in Zevenhuizen het 'meest duurzame tuincentrum van Nederland' mogen noemen.

Samenwerken
Raymond Overweg stipt de regelgeving aan waar hij tegenaan loopt als financieel directeur bij Houweling International. "Soms heb je andere partijen nodig maar loop je tegen een belemmering aan in verband met de regels. Ik zie vaak een spanningsveld tussen beleidsmakers en de praktijk." Wethouder Frank van Kuppeveld antwoordt hierop en illustreert daarmee het thema regionale samenwerking. "Ga vooral ondernemen. Wij faciliteren terreinen en wegen en zorgen dat er geen barrières zijn."

Aan de tafel met wethouder Ilona Jense werd uitgebreid gesproken over hoe je 'van A naar B' gaat. "De crux is dat men pas een oplossing gaat zoeken als het ècht pijn doet, zoals met files", concludeert Jense. "Het blijft dus belangrijk dat overheid en bedrijfsleven met elkaar in contact blijven."

Arbeidsmarkt
Arno Valkenburg van het Werkgevers Servicepunt zou graag zien dat er in zijn arbeidsregio meer gelijk getrokken wordt op het gebied van regelgeving. Aan de ontbijttafel wordt een voorbeeld geschetst van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die bij een restaurant werken waar zij het erg naar hun zin hebben en waarbij de werkgever tevreden is over hun functioneren, maar waarbij hun inkomen of zelfs hun baan op de tocht staat omdat zij uit verschillenden woonplaatsen afkomstig zijn. "Die verschillende gemeentes hanteren andere regels, dat zou niet moeten kunnen", aldus Valkenburg.

"Hoe gaat u deze mensen helpen qua economie en op de arbeidsmarkt?" is de vraag aan wethouder Kathy Arends. "In Lansingerland hebben wij er heel bewust voor gekozen om economische zaken te combineren met werk en inkomen. Je kan aan de kandidatenkant ongelofelijk veel investeren maar je hebt de werkgever nodig want die heeft de banen.
Pas als je een goede match hebt tussen die twee dàn werkt het. Wij willen een gemeente zijn met het laagste percentage mensen in de bijstand. Op dit moment is Pijnacker-Nootdorp ons hiermee de baas maar we gáán hen inhalen", zegt zij lachend.

Wethouder Kathy Arends verklapt dat Lansingerland Pijnacker-Nootdorp wil inhalen m.b.t. de werkloosheidscijfers.
Na tien minuten wisselden de tafelheren en tafeldames van tafel.
Ilone Ammerlaan bedankt gastheren Stephan en Jeroen Droogh.
Cor van der Wel, Stephan Droogh en Jeroen Droogh.
Ilone Ammerlaan (voorzitter VNO-NCW Oostland) bedankt dagvoorzitter Cor van der Wel.
Cor van der Wel heet iedereen welkom.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant