Een koereiger is een kleine witte reiger met een gele snavel (foto: Gerard de Hoog)
Een koereiger is een kleine witte reiger met een gele snavel (foto: Gerard de Hoog) Gerard de Hoog

Koereiger in Bergboezem

Actueel 1.305 keer gelezen

Tegenwoordig kun je in Nederland drie witte reigersoorten aantreffen: de grote zilverreiger, de kleine zilverreiger en de koereiger. In de omgeving van Pijnacker is de grote zilverreiger het talrijkst. De andere twee soorten verschijnen hier soms.

Half september duikt er een koereiger op in de Bergboezem bij Oude Leede. Mijn man ziet het op waarneming.nl en stelt voor om een kijkje te gaan nemen. Koereigers zijn zeldzaam in Nederland. In het voorjaar en najaar worden ze nog het meest gezien. Vorig jaar zagen we twee koereigers in een weiland tussen Delft en Pijnacker. Sindsdien heb ik ze niet meer gezien. Het is prachtig weer, dus een uitstekend moment voor een uitstapje.

We fietsen naar de Bergboezem en nemen het fietspad dat dwars door het gebied loopt. Tijdens het broedseizoen is dit fietspad afgesloten, maar nu kunnen we het gebruiken. In het open landschap speuren we naar koeien, want koereigers zijn vaak te vinden in de nabijheid van deze grote grazers. Ze doen hun naam eer aan. In de verte meen ik grote bruine koeien te zien, maar als we dichterbij komen blijken het rollen hooi te zijn. Langzaam fietsen we over het stenige pad vol kuilen. Bij iedere zijsloot stoppen we om de oevers af te speuren. En dan opeens zien we in een weiland langs de slootkant een koereiger! In de verste verte is geen koe te bekennen.

De kleine reiger scharrelt in plantenmateriaal dat op de oever ligt, waarschijnlijk op zoek naar eetbare insecten en andere kleine diertjes. Koereigers hebben een andere lichaamsbouw dan de meeste andere reigersoorten; hun nek is naar verhouding kort. Er vliegen opvallend veel libellen en juffers in het gebied. Terwijl ik mij afvraag of koereiger op deze snelle insecten jagen vliegt er opeens een boomvalk over. Dat is zeer zeker een libellenjager! Al snel verdwijnt de ranke valk aan de horizon. Even later horen we de roep van een boomvalk. Hoog in de blauwe lucht zien we maar liefst vier boomvalken. Af en toe knabbelen ze al vliegend aan kleine prooien, waarschijnlijk libellen, die ze in hun pootje vasthouden. De boomvalken stelen de show met elegante jachttaferelen. Met de zon in de rug staan we van dit schouwspel te genieten. De koereiger blijft mooi in beeld, terwijl de valken door het luchtruim buitelen. Dan verschijnen er ook nog eens drie buizerds en een torenvalk. Sommige dagen kan het niet op. Vooral in het najaar, tijdens zonnige middagen met opstijgende warme lucht kunnen er opeens veel roofvogels in de lucht zijn. Een mooie toegift tijdens onze geslaagde zoektocht naar de koereiger!

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant