Vahagn Melikian overhandigt de oorkonde aan voorzitter Henny Bos van de SPHA.
Vahagn Melikian overhandigt de oorkonde aan voorzitter Henny Bos van de SPHA.

Armeense onderscheiding voor 'Pijnackernaren'

Actueel 1.491 keer gelezen

Pijnacker - De Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië heeft donderdag 12 september een zogenoemde 'letter of gratitude' ontvangen van de premier van Armenië, Nikol Pashinyan. Een 'dankbetuiging' voor de grote inzet inzake hulp- en ontwikkelingswerk voor de armste mensen in Armenië.

De onderscheiding werd uitgereikt door de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Armenië, Vahagn Melikian, die vorige week een aantal dagen in Nederland te gast was. De uitreiking vond plaats tijdens een receptie op de ambassade van Armenië in Nederland, aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Ook diverse andere organisaties en personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Armenië, ontvingen een onderscheiding in de vorm van een oorkonde of medaille. Onder hen bevond zich ook Jos Douma, die tot voor kort ambassadeur was voor Nederland in Georgië. Nederland heeft in Armenië geen eigen ambassade, maar bestrijkt Armenië dus via de ambassade in Tiblisi. Ambassadeur Tigran Balayan vertelde dat Armenië en Nederland de economische betrekkingen proberen aan te trekken. Ze willen Nederlandse bedrijven interesseren om te investeren in Armenië. Dat was een van de doelen van het bezoek van secretaris-generaal Melikian. Hij prees het werk van de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië die fondsen werft voor de Stichting Little Bridge die in Armenië het uitvoerende werk doet. Het gaat om kleinschalige ontwikkelingsprojecten: leidingen en pompen voor drinkwater en irrigatie, machines voor landbouwcoöperaties, het bouwen en verbouwen van scholen, woningen, buurthuizen en kindercentra, microkredieten in geld of natura (schapen of kalveren) voor mensen die zo een bedrijfje kunnen opzetten of op eigen kracht hun gezinsinkomen kunnen vergroten. Ieder jaar brengen Maria Goris en haar mensen in de winter door het hele land voedsel- en brandstofpakketten naar de armste mensen. In de zomer krijgen mensen die het niet kunnen betalen voor hun kinderen schoolspullen en eventueel een schooluniform.

De Stichting Pijnackernaren doet dit werk nu vijftien jaar. Het is begonnen met donatie van 10.000 gulden in 2001 en sinds 2005 reizen de 'Pijnackernaren' ieder jaar een week naar het land om samen met de uitvoerende organisatie aldaar, Little Bridge, allerhande afgeronde, lopende en mogelijke nieuwe projecten te bezoeken. Intussen is, mede dankzij de steun van Wilde Ganzen en enkele grotere fondsen en donateurs zoals de Stichting Carolus Gulden in Leiden en Kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp, in totaal al 1,5 miljoen euro naar Armenië gegaan. Allemaal geld dat direct ten goede komt aan heel concrete projecten die mensen, coöperaties, dorpen en stadsdelen vooruit helpt. Little Bridge staat onder leiding van de Nederlandse vrouw Maria Goris die vanaf begin jaren negentig woont en werkt in Armenië. Ze was eerst directeur van een kindertehuis en heeft later een eigen organisatie opgericht voor kleinschalig hulp- en ontwikkelingswerk, onder de naam Little Bridge. Zij is tot in de verste uithoeken van het land actief om mensen en organisaties te ondersteunen. Tot de val van de Sovjet-Unie werd heel veel door de Staat geregeld maar sindsdien is het sociale vangnet weggevallen en zijn juist ouderen, zieken en zwakken op zichzelf aangewezen. Het land heeft de laatste vijftien tot twintig jaar een aanzienlijke economische ontwikkeling doorgemaakt maar de genoemde groepen zijn daardoor vaak nog meer op achterstand geraakt. De prijzen stijgen maar beperkte uitkeringen en pensioentjes groeien daar niet met mee. De werkloosheid in het land is groot, maar langzaam wordt het middenkader groter. Nog steeds is het zo dat mensen hun spaargeld – als ze dat al hebben – moeten inzetten of hun huis verkopen, om een levensreddende operatie te laten verrichten. Zoals in heel veel landen is de corruptie groot en spelen de heersende elite en de mensen die het kapitaal bezitten elkaar de bal toe. Sinds begin vorig jaar waait er, na een fluwelen revolutie met veel grote protestdemonstraties maar zonder bloedvergieten, een nieuwe wind, onder leiding van premier Nikol Pashinyan, voor wie de strijd tegen corruptie de hoogste prioriteit is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant