Afbeelding
VIDEO

Ook in Parade Nootdorp World Cleanup Day

Actueel 1.415 keer gelezen

Afgelopen zaterdag hielpen zo'n tachtig deelnemers mee om zwerfafval in Nootdorp op te ruimen, als onderdeel van de World Cleanup Day 2019. De dag begon met een Zumba warming-up, super-enthousiast verzorgd door Mati van Sportstudio Sansi. Natuurlijk werd inspirator Jan de Vreede geïntroduceerd. Ook hij ging weer een rondje lopen om afval te verzamelen en wist niet van ophouden.

Iedere deelnemer ging op pad met een "overlevingspakket" van Albert Heijn en opruimattributen uit de Aanhanger van Schoon van de gemeente. De hele dag door werd er door jong en oud afval verzameld en gesorteerd. Sommigen bléven terugkomen, zákken en zákken vol. Gemotiveerd, ondanks de warmte die dag en de inspanning. Veel deelnemers waren verbaasd dat er in "het Plastic-Soup-tijdperk" nog zoveel afval achtergelaten wordt. Organisator Berenice: "De gemeente krijgt misschien het verwijt als er ergens zwerfafval ligt, maar zij zijn niet de veroorzakers!"

Bekijk hierboven de video

Ze zou graag zien dat mensen hun gedrag verbeteren en hun afval netjes opruimen. "Ik hoop dat het als een doodzonde beschouwd gaat worden om afval rond te laten slingeren." Het resultaat van de inspanningen op deze fantastische dag : drie grote kliko-bakken vol met plastic, twee met blik, anderhalf met papier, een grote container compleet gevuld met restafval en een bak met plastic doppen (deze leveren geld op t.b.v. de opleiding van KNGF-geleidehonden – spaar mee en lever in bij Veenhage/Huis van Rie). Een fantastisch resultaat waarmee de organisatie hoopt dat het Nootdorp en de planeet een stukje schoner gemaakt heeft. Ook hopen ze op een groter bewustzijn.

Blikjes, plastic flesjes, verpakkingsmateriaal en sigarettenpeuken horen niet in de natuur. Net na vieren werden inspirator Jan, organisatrice Berenice Wieman en alle deelnemers letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Picnic trakteerde ijs, McDonald's Delft Noord-personeel hielp opruimen, McFlurry-bonnen werden uitgedeeld. Tot slot was er een goed gevulde loterij waardoor iedere deelnemer met een prijs naar huis ging. Zelf uitkiezen betekende een gewenst cadeau dus niet snel kans om tot afval te verworden. Berenice : "De nieuwe slogan op het gebied van het voorkomen van afval is dan ook : "Refuse – reduce – re-use – recycle". Wees kritisch op wat je koopt of krijgt!"

Gelukkig zorgden op het laatste moment RF Shows uit Nootdorp (podium) en SV Nootdorp (geluid) belangeloos voor de kers op de taart. Allen hierboven genoemd bedankt en ook: Ran v.d. Boom (mede-organisator), Theo v.d. Sande (kramen), Telstar Uitgeverij, Arco, Apotheek Nootdorp, Jumbo, WOW, Bakker Ammerlaan, Cultura & Zo/cultuurcafé Ont-Moeten, BRUNA, Intertoys, DaybyDee, Donna's, Sport 2000, Shoeby, Lucky Mo, Drogisterij Aad van Leeuwen, Grandcafé 1837, Sandra's Haircare, l'Arcobaleno, Bike TOTAAL Wijtman, Holland&Barrett, Intermezzo, Avalex, deelnemers en anderen die op de één of andere manier geholpen hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant