Het eerste exemplaar was voor de moeder van de auteur, mevrouw Ria Janssen-Van Leeuwen.
Het eerste exemplaar was voor de moeder van de auteur, mevrouw Ria Janssen-Van Leeuwen.

Boerderijenboek Nootdorp groot succes

Actueel 1.734 keer gelezen

Nootdorp - Tijdens een zeer geanimeerde middag op zaterdag 14 september in de Boerenstal bij Grand Café 1837 werd het nieuwe boek van de vereniging Noitdorpsche Historiën gepresenteerd.

Eindelijk, na vele jaren werk, kon Willem Janssen het eerste exemplaar van zijn boek "Nootdorpse boerderijen en hun bewoners" aan zijn moeder overhandigen. Ook gingen er "eerste exemplaren" naar de enige Nootdorpse boerin met een eigen bedrijf, Marianne Steeneveld en naar Kim Kleijweg, eigenaresse van Grand Café 1837. "Ook vroeger al", zo vertelde Wim Janssen, "waren het de vrouwen die werkten aan de vernieuwing van het boerenbedrijf, aan de innovaties, door bijvoorbeeld kaas te maken en die aan huis te verkopen. Zo heeft Kim van de eertijdse boerderij-herberg De Gouden Star een succesvol grand café gemaakt." Een vierde boek werd aangeboden aan een lid van de boerenfamilie die als enige in Nootdorp vijf generaties achtereen op dezelfde boerderij werkte: de familie Van Eijk. Willem, Nootdorpse boerenzoon van Kees Janssen en Ria van Leeuwen, is geboren aan het Oosteinde in Nootdorp waar zijn vader een boerderij had. Hierdoor kreeg hij overal toegang; alle deuren gingen voor hem open en de schoenendozen met foto's werden van de zolder gehaald. Zijn dochter vertelde hoe thuis stoelen en tafels waren bedekt met aantekeningen en foto's. Uiteindelijk zijn er maar liefst 92 boerderijen in het boek opgenomen.

Tenslotte werd ook Noitdorpsche Historiën erbij betrokken en zorgde Henk Rolvink ervoor dat het benodigde geld voor drukkerij Van de Sande er kwam, dat er sponsors werden gevonden, kortom, hij nam de organisatie op zich. Daarbij werd hij gesteund door onze penningmeester Monique de Koning, die een bijkans onontwarbare administratie moest bijhouden van de ruim 380 boeken die al via de voorverkoop besteld waren. Vele exemplaren uiteraard onder dezelfde achternaam; vandaar dat het uitdelen ervan soms enige tijd in beslag nam… de rij wachtenden stond tot in de Dorpsstraat! Wij hoorden zelfs dat er wachtenden waren die het boek maar bij de Bruna gingen kopen om vervolgens terug te keren naar De Boerenstal waar auteur Willem Janssen zijn werk signeerde. Bij zijn tafel stond uiteraard een tweede rij. Na het openingswoord van Henk Rolvink werd "Het Dorp" van Wim Sonneveld ten gehore gebracht; ook hij kon in verband worden gebracht met Nootdorp. Vervolgens liet Janssen zijn mooiste foto's zien en vertelde hij over enkele boerenbedrijven. Tot slot werden ook Noud Janssen, die vele foto's bewerkte en de tekst doornam, en de eindredacteuren Henk Rolvink en Ninon Vis bedankt voor hun werk, evenals Jolanda de Koning en Hans Schut, die bij Drukkerij Van de Sande onder meer de gecompliceerde lay-out verzorgden.

"Nootdorpse boerderijen en hun bewoners. Historische schets (1845-2019)" is te koop bij Bruna in Nootdorp en Van Atten in Pijnacker voor 39,95 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant