Afbeelding

Hopoogst op Delfgauwse klei

Actueel 1.052 keer gelezen

De biercultuur is booming in Nederland. Lokale brouwerijen zijn overal als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook Pijnacker heeft er één met de eigenzinnige naam Eigenwijs. En al die nieuwe brouwinitiatieven hebben behoefte aan hop, een belangrijke geur- en smaakmaker voor bier. Daarom wordt er tegenwoordig op allerlei plaatsen hop geteeld.

Vorig najaar is er ook hop geplant in Delfgauw. Dat gebeurde op een landje van de Delftse groenondernemer Gé Kleijweg in het Bieslandse Bos. Deze hop stond oorspronkelijk op een terrein in de Binckhorst in Den Haag. Een soort 'andere' Haagse hopjes dus. Een paar jaar geleden is hij er neergezet door Sabrina Lindemann van het maatschappelijk projectbureau OpTrek. Hij stond daar in grote potten, maar in Biesland is hij overgeplant naar de volle grond. Het was een raadsel hoe dat daar zou uitpakken, op polderklei – maar het is een groot succes gebleken. De hop is er letterlijk skyhigh gegroeid. September is van oudsher de oogstmaand voor hop en afgelopen week was het ook in Biesland zover. Met speciale haken worden de hopranken naar beneden gehaald, waarna ze op tafels worden gelegd. De hopplukkers halen de hopbellen vervolgens van de takken. En daarna? Hoe mooi: deze hop gaat naar het recent geopende Delfts Brouwhuis aan het Heilige Geestkerkhof. Daar gaat brouwer John Brus er een speciaal bier mee maken. Lokaler kan het bijna niet! In de middeleeuwen ging er brouwgraan uit Pijnacker naar Delft, toen een van de belangrijkste biersteden van Nederland. Die tijd is allang voorbij, maar kijk nu eens. Met Delfgauwse hop is de cirkel rond! Het resultaat zal vanaf 3 oktober te proeven zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant