Van de burgemeester kreeg de 103-jarige bloemen en van Veenhage een lekkere taart.
Van de burgemeester kreeg de 103-jarige bloemen en van Veenhage een lekkere taart.

Cor van der Heijden-Strik wordt 103 jaar

Actueel 778 keer gelezen

Cor van der Heijden-Strik is vorige week donderdag 12 september 103 geworden. Ze is daarmee de oudste inwoner van Pijnacker-Nootdorp. Ze woont in Veenhage en daar geniet ze nog steeds van het leven. Ze is levendig en komt tijdens het bezoek van burgemeester Francisca Ravestein voortdurend met rake opmerkingen uit de hoek en als het maar even kan, dreunt ze een gedichtje of een versje op. De dochters kunnen die versjes wel dromen en declameren soms gewoon even mee.

De aan de Nieuwkoopseweg geboren en getogen Corrie Strik knalt ook de zogenoemde Oefening van Berouw er zonder een hapering uit. Dat is een katholiek gebed dat vroeger altijd werd gebeden voor het slapen gaan. Als we de namen van de dochters noteren en Rina Marina blijkt te heten en we het liedje 'Marina, Marina, Marina' beginnen te zingen, neemt de 103-jarige het gewoon over. Zij kent de tekst dus wel! Het korte termijn geheugen is wel iets minder dan dat van de lange termijn. Als we vragen hoe lang ze al in Veenhage woont, denkt ze twee jaar, maar in werkelijkheid is het acht jaar.

Zes kinderen blijkt vier kinderen te zijn. Maakt niet uit: Cor van der Heijden maakt nog grapjes en kan geweldig leuk uit de hoek komen. Op een bepaald moment gaat het over het fenomeen zolder. Ze roept streng en luid: "Weet je wat je hebt, als je geen zolder hebt? Nou? Nou? Dan heb je helemaal niks." Een aanwezige kleindochter geniet volop. "Ze kan zo grappig zijn, die oma van ons."

Corrie is dus geboren in 1916. Niet te geloven. Haar vader was Klaas Strik en haar moeder Tonia van Beek uit Nootdorp. Haar te jong overleden vader werkte bij kwekers, onder meer bij Kromkamp. Ze woonden aan de Nieuwkoopseweg, waar later Ab van der Meer woonde en waar sinds 1970 twee bijzondere huizen staan, vanaf de Pijnackerse kant gezien vlak voor de (fiets)ingang van het Balijbos. De familie Van der Heijden was katholiek en Cor zat op de lagere school achter De Zwarte Poort, waar nu De Drie Heeren zit met het grand-café. Cor was al van school voordat in 1929 de toen gloednieuwe Meisjesschool werd geopend, de latere Mariaschool. Die is nu alweer lang en breed gesloopt om plaats te maken voor Winkelcentrum Ackershof. Doorleren zat er niet en dus ging Corrie meteen na de lagere school thuis in de huishouding werken. Ze moest haar moeder meteen gaan helpen met de zorg voor het gezin. Haar moeder had suikerziekte en was dus niet al te gezond. Later nam Cor haar moeder in huis.

Graag had Cor willen doorleren en dan vooral op het gebied van kleding maken. Later heeft ze dat zichzelf aangeleerd. In 1950 trouwde ze met Thomas van der Heijden. Ze gingen wonen in de Sophiastraat en kregen vier dochters: Toni, Lida, Clazien en Marina. Echtgenoot Thomas was zes jaar jonger en is vijftien jaar geleden op zijn 82ste overleden. Hij verdiende de kost bij Van Gend & Loos. Na de Sophiastraat woonde mevrouw Van der Heijden nog in de Acaciahof totdat ze acht jaar geleden naar Veenhage verhuisde. Daar hervond ze de rust die ze aan de Acaciahof kwijtgeraakt was. Het was heel gezellig donderdag 12 september op de kamer van mevrouw Van der Heijden. Hoofd Zorg Toine van Veenhage sneed de taart aan en schonk koffie en thee in. Het gesprek ging gezellig over en weer en mevrouw Van der Heijden was daarbij dus voortdurend nadrukkelijk aanwezig. Overigens blijft het niet bij het feestje op de echte 103e verjaardag van mevrouw Van der Heijden. Komende zondag 22 september is het echte grote feest in de benedenzaal van Veenhage. Dan doet de 103-jarige het nog even dunnetjes over!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant