Afbeelding
LevendEcht

Armeniëreis relatief feestelijk

Actueel 932 keer gelezen

De jaarlijkse projectreis van de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië was dit jaar relatief feestelijk. Dat begon al op dag 1 toen het hoog gelegen bergstadje Aparan werd bezocht. Daar zijn ze heel blij met landbouwmachines die er met steun van Wilde Ganzen zijn gekomen die er voor zorgen dat er meer hectares kunnen worden beteeld en dat de opbrengst per hectare hoger is geworden. In de bergen zijn drinkbakken gemaakt voor koeien en schapen, met als resultaat veertig procent meer melk.

Ook vreugde in het dorp Aragatsavan waar een voor Armeense begrippen ontzettend kleurrijke school van een nieuw dak is voorzien, met dank aan Rotary Koningsveld en De Wisselbeker in Nootdorp. Ook in het dorp Getap was een waterleidingproject afgerond: daar is de abrikozenteelt van acht naar veertien hectare gegaan. Ook hier heeft Wilde Ganzen het project financieel gesteund zoals bij tal van andere projecten.

Natuurlijk zijn er altijd en overal weer nieuwe wensen te vervullen. De projectreis is ervoor bedoeld om lopende en afgeronde projecten te bezoeken en om informatie te krijgen over mogelijke nieuwe projecten.

De Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië doet zelf geen uitvoerend werk. Men is puur gericht op het werven van gelden waarmee de organisatie Little Bridge heel concrete kleinschalige projecten opzet. Overal in het land.

Op de tweede reisdag – de reis was van maandag 24 juni tot maandag 1 juli - gingen de Armeniëgangers naar het zuiden van het land. Ze bezochten daar onder meer de stad Sysian waar veel mensen in ellendige omstandigheden leven. Het was confronterend om de uitzichtloze ellende te zien waar de sociaal zwakkeren in Armenië in leven. Werkloosheid, gebrek aan opleiding, zwakke gezondheid en slechte huisvesting gaan daar hand in hand. Litte Bridge probeert deze mensen te helpen door ze medicijnen te geven en operaties te laten ondergaan, die ze zelf met geen mogelijkheid kunnen betalen. Er is vanuit Pijnacker-Nootdorp een Maria Virus Fonds ingesteld voor dit soort niet geplande uitgaven.

In het dorp Armash werd op dag 3 een potentieel waterleidingproject bezocht: met een pijp van duizend meter is men gered. Intussen is akkoord gegeven aan dit project. De Wisselbeker gaat dit project mede mogelijk maken.

In het bergdorp Mutsk is een waterproject afgerond. Een ontbrekende schakel in een leidingnetwerk zorgt er voor dat het vruchtbare landbouwgebied in dit dorp verdubbelt van 35 naar zeventig hectare. In de zomerzon werd dat gevierd met een groot Bertolireclame-achtig dorpsfeest, compleet met zelfgemaakte abrikozenwodka! Is weer eens wat anders dan irrigatiewater!

Reisdag 4 voerde weer naar een andere uithoek van het land. Naar Berdavan waar een Cultureel Huis helemaal is vernieuwd. Dat werd groots gevierd met Armeense zang en dans waar ook de soepele Nederlanders volop bij werden betrokken: een project van jaren waar ze in Berdavan heel lang plezier van gaan hebben

Terug richting de hoofdstad Jerevan ging het op dag 5 in het dorp Torfavan en Vardenis weer over water en landbouwmachines. Ter plekke werd toegezegd dat Torfavan twee weigerende waterpompen kon laten vervangen, zodat nog net voor de droogste zomerperiode de boel weer optimaal functioneerde. In Vardenis kwam het gezelschap onverwacht in een sportzaal terecht waar worstelwedstrijden aan de gang waren. Dat kwam omdat de recent verkozen jonge burgemeester – een vent van 26 jaar en ook nog eens bokskampioen – tevens bemoeienis had met de sportschool. Worstelen is net als gewichtheffen een veel beoefende sport in Armenië.

Deze jonge vent is een voorbeeld van een nieuwe generatie bestuurders in het land dat nu een president heeft die strijd tegen corruptie. Je ziet het land vooruit gaan, maar de welvaart moet beter worden verdeeld.  

Tussen de projecteren door waren er natuurlijk ook toeristische uitstapjes. De Armeniëreizigers kijken al met al terug op een prachtige leerzame en gezellige reis. Het was een gemêleerd gezelschap en des te mooier is het dan dat het onderling heel goed klikt tussen de mensen. Vermoeiend is het wel, fysiek en mentaal, mede door de lange busoverbruggingen over doorgaans niet altijd even goed geplaveide wegen.

Op de site www.pijnackernarenhelpenarmenie.nl staat het hele reisverslag met prachtige foto's van Victor van Leeuwen die als fotograaf van de partij was.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant