De gemeente ontkent dat de ruiterpaden verkeerd aangelegd zijn. Het zand moet nog ‘zetten’.
De gemeente ontkent dat de ruiterpaden verkeerd aangelegd zijn. Het zand moet nog ‘zetten’.

Ruiterpaden Noordkade en Virulypad 'dramatisch'

Actueel 4.358 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Paardrijders hadden zich er zo op verheugd: na de opening van de nieuwe Noordkade (het fietspad bij de IJsvereniging Pijnacker en de Ruiter Club Pijnacker) en het Virulypad (fietspad richting Delfgauw en Delft) zouden ze kunnen genieten van prachtige nieuwe ruiterpaden.

De opzet van het Virulypad en de Noordkade nieuwe stijl is dat de fietsers, de wandelaars/lopers en de paardrijders hun eigen pad kregen. De blauwe gebodsborden geven ook aan dat de ruiters op het ruiterpad moeten blijven en niet op het fietspad of het schelpenvoetpad mogen rijden en vertoeven. Wie met een paard toch op het fietspad of het voetpad gaat lopen, riskeert een stevige boete van Staatsbosbeheer.

Toch blijft er nu al weinig anders over voor ruiters dan het fietspad of het schelpenvoetpad dat overigens niet geschikt is voor paarden(voetjes). De ruiterpaden blijken namelijk dramatisch slecht.

Aline van de Rijskade is hevig teleurgesteld. "Een jaar lang konden we met de paarden nergens heen en niet naar het Dobbeplasgebied omdat alles was afgesloten vanwege de aanleg. Dat viel niet mee maar nu zou het allemaal in orde komen. Helaas valt het ontzettend tegen."

Ze laat zien dat het ruiterpad onderaan de Noordkade al grotendeels is ingestort en weggespoeld. "Het is onverantwoord om daar nog met een paard op te gaan. Het beest zakt heel ver weg in het rulle zand, als dat er nog ligt. Heel veel zand is al weggespoeld zodat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. En dus heb ik de gemeente gevraagd om over het blauwe gebodsbord voor de ruiters een zak te hangen, zodat ze over het fietspad kunnen zonder een bekeuring te krijgen. De gemeente is daar niet toe bereid en komt met een heel vreemde reactie. Ze schrijven mij dat de ondergrond nu nog een beetje vast is maar dat het zand door gebruik steeds losser zal worden. Dat is onzin: het is juist andersom. Het zand is ontzettend los – zowel bij regen als bij droog weer - en zal waarschijnlijk nooit vast en compact worden."

Aline vermoedt dat ze het verkeerde soort zand gebruikt hebben en dat er bij de aanleg grote fouten zijn gemaakt. "In de Delftse Hout heb je ook ruiterpaden maar die hebben een stevige ondergrond van Repak met daaroverheen een laagje zand. Als het heel veel en hard heeft geregend, zijn die paden daar wel nat maar toch nog goed berijdbaar omdat de ondergrond stevig is. Hier hebben ze gewoon een grote laag zand aangebracht zonder een stevig fundament. Omdat het ruiterpad onderaan de dijk van het fietspad ligt, is er al heel veel zand weggestroomd. Ik vermoed dat het helemaal opnieuw moet, op basis van een goed doordacht plan. En met ander compacter zand. Je hebt zand nodig met een stevige structuur. Zeg maar: het zand dat je op het strand hebt bij de waterlijn."

Aline wil absoluut niet de zeurende klagende burger zijn, maar er wel op wijzen dat het met de ruiterpaden helemaal fout gegaan is. Terwijl de fietspaden en de wandelpaden er schitterend uit zien. "Dat is helemaal top. Zo jammer dat het bij de ruiterpaden precies andersom is. Ze zijn bovendien ook te smal. Tegenliggers kunnen elkaar niet passeren en een uitweg is er niet. Met een paard de dijk op lopen, het fietspad op, is gevaarlijk en ook helemaal niet goed voor die dijk."

De kritische paardenliefhebster – van wie de dochters ook paardenliefhebbers zijn – vreest dat de aanleg helemaal opnieuw moet. "Een degelijk plan van aanpak met een goed stevig fundament en daar boven op twintig centimeter zand van het goede soort; dan wordt het wat. In de Delftse Hout kan het, dus waarom hier niet? In de Dobbeplas hebben ze twintig jaar geleden ruiterpaden aangelegd maar die vervolgens niet goed onderhouden en nu weer het verkeerde zand erop gestort. Dan kom je er ook niet!"

Reactie gemeente
Naar aanleiding van de melding van mevrouw Van Wijk hebben wij de paden geïnspecteerd. Er is hier sprake van vers werk. De grond is erg los en moet zich zogezegd nog 'zetten'. Het gras dat ingezaaid is op het dijkje, moet het uitspoelen voorkomen. Er gaat echter tijd overheen voordat zich een goede grasmat vormt.

Voorgaande heeft, in combinatie met de vele regen, geresulteerd in enkele verzakkingen en uitspoelingen. Dit geldt met name voor het eerste stuk van het ruiterpad (gezien vanaf de Sportlaan) langs de volkstuinen. Dit gedeelte hebben we tijdelijk afgesloten. De rest van het pad kan wel gebruikt worden. Uiteraard gaan we de paden, waar nodig, herstellen. Goed herstellen kan echter pas wanneer het gras is aangeslagen. Dit gaat de grond bij elkaar houden. Het heeft dus even tijd nodig voordat we dit goed kunnen verhelpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant