De school is in de jaren negentig na een verwoestende brand gesloopt en nu staat op die plek het winkelcentrum Ackershof 1.
De school is in de jaren negentig na een verwoestende brand gesloopt en nu staat op die plek het winkelcentrum Ackershof 1.

Pijnacker 'uit de oude doos'

Algemeen 5.274 keer gelezen

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in oud-Pijnacker en beschikken over Facebook is het een goed idee om 'vriend' te worden van de Facebookpagina 'Pijnacker uit de Oude Doos'. De mooiste foto's en verhalen passeren daar de revue.

Hier een foto van de voormalige Mariaschool. De school is gebouwd in 1929. Aan de overkant van de straat werd een paar jaar eerder de Jongenschool geopend, de latere Jozefschool en nog later de Johannesschool.

Tot 1964 werden jongens en meisjes in het Pijnackers katholiek lager onderwijs apart gehouden met de Emmastraat er veilig tussen. Toen de Mariaschool er voor 1929 nog niet was, zaten de meisjes in de ene helft van de Jongenschool. Op het schoolplein stond een soort Berlijnse muur met aan de ene kant de jongens en aan de andere kant de meisjes. Hoe spannend wil je het maken?

In de oorlog werd een van de scholen gevorderd door de Duitsers. Wijlen Joop van der Meer vertelde nog eens, dat in die tijd de jongens 's morgens naar school gingen en de meisjes 's middags. Of net andersom. Ze lieten in de la van de schoolbank wel eens een briefje achter of een appel! Pure romantiek in oorlogstijd… (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant