Bloeiende klavers langs de Laan van Klapwijk. (foto: Caroline Elfferich)
Bloeiende klavers langs de Laan van Klapwijk. (foto: Caroline Elfferich)

Bloemrijke bermen slecht bestand tegen maaien

Actueel 3.040 keer gelezen

Een grote diversiteit aan bloeiende planten is van levensbelang voor insecten, zoals bijen en vlinders. In de omgeving van Pijnacker zijn dit jaar meer bloemrijke bermen dan voorgaande jaren en het lijkt er op dat ze beter worden beheerd. Een positieve ontwikkeling!

Begin mei maakt mijn hart een vreugdesprong als ik zie hoe bizar veel echte koekoeksbloem en barbarakruid er staat te bloeien langs de Laan van Klapwijk in Pijnacker. Meteen stuur ik een bericht naar Michel Barendse, onze voormalige dorpsecoloog, of hij deze bloemenpracht al heeft ontdekt. Zijn reactie: "Nee, nog niet gezien, maar bedankt voor de tip. Kan ik gelijk eens kijken hoe 'mijn' G3 mengsel (Cruydthoeck) het eerste jaar uitpakt."

In voorgaande jaren heb ik vaak contact gehad met Michel over bloemrijke bermen en dan waren we vaak minder enthousiast. De bermen werden te vaak en op verkeerde momenten gemaaid en dat is heel ongunstig uit ecologisch oogpunt. Ten eerste is dan het hele biotoop en al het voedsel voor insecten in één klap verdwenen. Ten tweede zijn de meeste bloeiende planten slecht bestand tegen intensief maaien. Ik herinner me nog goed dat bij aanleg van het Tolhek park een bloemrijk mengsel was ingezaaid. Het eerste jaar ging ik regelmatig kijken naar de overweldigende bloemenzee. Opvallend talrijk was de wilde bertram. Toen ze in volle bloei stonden werden ze tot mijn teleurstelling gemaaid. Daarna heb ik geen wilde bertram meer terug gezien in het Tolhekpark. Met één slecht geplande maaibeurt kun je de lokale populatie van een plant compleet uitroeien. Dat komt omdat veel plantensoorten eenjarig zijn. Deze planten sterven na de bloei. Ze zijn voor hun overleving volledig afhankelijk van zaden. Ook voor zaad etende dieren zijn zaden van groot belang.

Zaadproductie heeft tijd nodig en planten zien er vaak niet mooi uit in de periode. Een bloemrijke berm oogt niet zo netjes als een grazige berm die je wekelijks maait, maar voor wilde planten en dieren zijn ze veel waardevoller. In een goed ontwikkelde bloemrijke berm komen steeds andere planten in bloei. De echte koekoeksbloem aan de Laan van Klapwijk is ondertussen uitgebloeid, maar er volgde een overdaad aan bloeiende klaversoorten: moerasrolklaver, witte klaver en witte honingklaver. Aantrekkelijke planten voor bijen en vlinders, maar deze insecten verschijnen niet bij toverslag. Ze moeten ergens vandaan komen en zich succesvol kunnen voortplanten. Dat heef tijd nodig. Intussen moeten we rustig afwachten en zo min mogelijk maaien.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant