Stefanie maakt de kunstwerkjes op kleine kaartjes.
Stefanie maakt de kunstwerkjes op kleine kaartjes.

Stefanie: "Je houdt er een heel relaxed gevoel aan over"

Algemeen 2.070 keer gelezen

Lees het verhaal van Stefanie van Leeuwen, Certified Zentangle Teacher (CZT). "Door de Zentangle methode van gestructureerde patroontjes tekenen toe te passen, kom je in een staat van mindfullness", vertelt Stefanie van Leeuwen (49). "En dat heeft allerlei positieve gevolgen, zoals makkelijker focussen, een betere oog-handcoördinatie, een toename van creativiteit, ook op andere gebieden, en beter slapen."

"Als kind tekende ik altijd veel, ik heb tekenen ook als examenvak gedaan op het VWO. Na de middelbare school hinkte ik op twee gedachten: naar de kunstacademie of een technische opleiding gaan doen. Mijn ouders waren geen voorstander van de kunstacademie want daar kon je niets mee verdienen, daarom ging ik technische natuurkunde doen en ik heb ook 20 jaar een technische baan gehad. Door persoonlijke omstandigheden en omdat ik mijn werk niet meer zo leuk vond deed ik alles half. Daarom heb ik mijn baan opgezegd. Maar toen mijn jongste dochter een half jaar oud was was ik het thuis zitten helemaal zat. Ik dacht: ik ga iets doen op zaterdag, het maakt niet uit wat. Een vriendin van mij gaf een workshop Zentangle en ik was meteen verkocht. Ik vond het onwijs leuk en wilde het ook gaan doen, hoewel ik me wel even heb afgevraagd of het handig was om een nieuwe hobby als verslaving te hebben. Het is zo gaaf om te doen, je raakt er heel ontspannen door, je hoofd wordt leeg en daardoor komt je creativiteit naar boven. Eigenlijk ben je aan het tekenen vanuit je onderbewuste en daar komen dan heel mooie dingen uit zodat je denkt: heb ik dat gemaakt? Als ik iets groots maak denk ik ook altijd: dat kan ik niet meer, maar even later heb ik weer nieuwe inspiratie. Je houdt er een heel relaxed gevoel aan over, alsof je een dagje naar de sauna bent geweest ofzo. Eigenlijk vind ik niets leuk genoeg om de hele dag te doen, behalve Zentangle. Zentangle is een makkelijk te leren, ontspannende, en leuke manier om prachtige kunstwerkjes te maken door het tekenen van gestructureerde patronen. Als je in staat bent een potlood of een pen vast te houden en de volgende vijf basiselementen kunt tekenen: een stip, een lijntje, een boogje, een s-je en een rondje (iCSO), ben je in staat om prachtige Zentangle kunst te maken - lijntje voor lijntje. En ieder patroon bestaat uit niet meer dan zes stappen."

"Je werkt met een dunne fineliner met speciale inkt die bijna niet vlekt en lichtecht blijft, dus pikzwart ook in de volle zon. Voor de schaduwen gebruik je een potlood en een doezelaar. Je maakt de kunstwerkjes op kleine kaartjes waarop je op de achterkant je naam, de datum en een leuke gebeurtenis van die dag schrijft. Als je er dan naar terug kijkt denk je daar weer aan. Ik ben het zelf gaan doen en als ik Zentangle werk zie op internet kan ik het vaak meteen natekenen. Na verloop van tijd heb ik mijn certificaat gehaald en nu ben ik Certified Zentangle Teacher. Op zaterdag geef ik workshops in het CMV-gebouw. Zo'n workshop kost best veel voorbereiding, je moet ideeën zoeken, uitwerken en oefenen. Mensen zeggen vaak 'Oh maar dat doe ik al mijn hele leven', gedachteloos krabbelen tijdens een vergadering of aan de telefoon, maar dat is doodlen. Met Zentangle teken je doelbewust patronen, wat gerichte aandacht vergt. Dit zorgt ervoor dat je na een tijdje, afhankelijk van hoe rustig je bent als je er aan begint, in een staat van flow komt en die zorgt voor een diepe ontspanning. Bij Zentangle gaat het in principe niet om het resultaat maar om de ontspannen ervaring en de weg ernaartoe. Door Zentangle vind je ontspanning, komt je creativiteit tot bloei en ontmoet je leuke mensen. Natuurlijk is het ook leuk dat je er een mooi kunstwerkje aan overhoudt. Je gebruikt geen gum, maar meteen een pen als je iets tekent. Als je een foutje maakt zeggen we: er bestaan geen fouten alleen nieuwe mogelijkheden. Daardoor ga je heel vrij tekenen, het maakt toch niet uit als er iets verkeerd gaat, dan maak je er gewoon iets nieuws van. There are no erasers in life: in het leven gum je ook niets uit. Dat vond ik in het begin wel lastig, want ik ben best perfectionistisch, maar eigenlijk is het juist heel prettig." Kijk voor meer info op: tanglestudiostefanie.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant