Afbeelding

Verbod oplaten ballonnen in Pijnacker-Nootdorp

Algemeen 1.669 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat het oplaten van gasballonnen en brandende wensballonnen verbieden. Dit wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente en het evenementenbeleid wordt hiertoe gewijzigd. Het verbod zal actief worden gecommuniceerd binnen de gemeente. Een motie hiertoe van de Partij voor de Dieren, die gesteund werd gesteund door het CDA, Progressief Pijnacker-Nootdorp, Eerlijk Alternatief en de SGP/CU, is aangenomen.

Plastic zwerfvuil in zee, beter bekend als plastic soep, is een groeiend probleem met negatieve gevolgen voor milieu, veiligheid, economie en mogelijk ook gezondheid. Ook biologisch afbreekbare ballonnen blijven te lang in de natuur aanwezig zijn en daardoor schadelijk. Daarnaast brengt het oplaten van brandende wensballonnen risico's met zich mee verband met brandveiligheid. Er komt steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht en de hoeveelheid ronddrijvend plastic in het water blijft groeien. De restanten van ballonnen, maar ook de touwtjes vaak onderdeel zijn van dit zwerf- en drijfvuil. Deze restanten van ballonnen opgegeten worden door vissen, vogels en andere dieren wat vaak leidt tot sterfte.

De Tweede Kamer heeft in december 2014 al een motie aangenomen, waarin de gemeenten worden opgeroepen het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan en veel gemeenten hebben al een dergelijk verbod ingesteld. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen: "We zijn ontzettend blij met dit verbod in het belang van het milieu, dierenwelzijn en brandveiligheid. Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt zich er steeds meer bewust van om de plastic soup aan te pakken en ons milieu beter te beschermen tegen zwerfvuil en dat vinden we een positieve ontwikkeling!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant