Afbeelding

Trots springt in de bres voor de Nootdorpse harddraverij

Actueel 1.677 keer gelezen

Nootdorp - Afgelopen raadsvergadering heeft Trots een agendapunt laten toevoegen. Aanleiding voor het agendapunt was een ingekomen brief van de Beverwijkse gemeenteraad. In de brief was te lezen dat er een wijziging heeft plaatsgevonden in de wet kansspelbelasting die grote gevolgen heeft voor de korte baandraverij in Nederland.

Met de aangenomen wet aanpassing kansspelbelasting wil het kabinet de belasting verhogen op gokinkomsten bij sportevenement. Hier valt ook de totalisator van de kortebaan draverij onder. Voor het organiseren van de wedstrijden zijn de draverijen in belangrijke mate afhankelijk van de kansspel opbrengsten van deze totalisator. Het ongewenste neveneffect van deze wet is dan ook dat het voortbestaan van de Nootdorpse harddraverij in gevaar komt.

Oud Nootdorpse traditie
De harddraverij is een zeer oude Nootdorpse traditie en kan als zodanig tot het cultureel erfgoed van onze gemeente worden gerekend. Het is de kern van onze Nootdorpse feestweek en een belangrijk sociaal evenement in ons dorp. Naast dat het een sociale ontmoetingsplek is voor onze inwoners heeft de kortebaan van Nootdorp ook een goede naam buiten onze gemeente. In 2018 werd Nootdorp nog uitgeroepen tot 'Kortebaan van het jaar'.

Blij met steun
Trots is blij met de steun voor deze motie. Naast Trots hebben VVD, CDA, Eerlijk Alternatief en Gemeentebelangen de motie mede ingediend en uiteraard voor gestemd. Wel vindt de partij het vreemd dat niet alle partijen voor deze motie hebben gestemd. Zeker omdat het gaat om een relatief klein verzoek om zo onze Nootdorpse traditie in stand te houden.

Brief naar Staatssecretaris
Het college zal een brief sturen naar de Staatssecretaris met het verzoek om de wetswijziging te heroverwegen en een uitzondering te maken voor de kortebaandraverij. Zonder deze wijziging zal de Nootdorpse Draverij naar alle waarschijnlijk niet meer bestaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant