Afbeelding

VVD, D66 en Partij voor de Dieren willen hondenbelasting afschaffen

Actueel 2.830 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De fracties van VVD, D66 en de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp willen de hondenbelasting afschaffen. Zij stellen voor daarvoor de 200.000 euro te gebruiken die al was gereserveerd voor lokale belastingverlaging.

De drie partijen doen hun voorstel tijdens de bespreking van de zogeheten Kadernota op 11 juli a.s. In die nota wordt financieel al rekening gehouden met een belastingverlaging van jaarlijks 200.000 euro. Gemeenten mogen hondenbelasting heffen op grond van artikel 226 van de Gemeentewet. Dit is echter niet verplicht. Een aantal Nederlandse gemeenten heft al geen hondenbelasting meer. VVD, D66 en Partij voor de Dieren willen dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp dit voorbeeld volgt.

In de middeleeuwen werd de hondenbelasting ingevoerd om overlast van met name van zwerfhonden te beperken en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een gelegenheid om transportbelasting te kunnen heffen.

Tegenwoordig gaat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen en komt dit geld niet ten goede van honden en hondeneigenaren. VVD, D66 en Partij voor de Dieren zetten daarom in op de afschaffing van de hondenbelasting, elk met hun eigen argument. De Partij voor de Dieren vindt dat hondenbelasting niet meer van deze tijd is, dat het een oneerlijke belasting is en in toenemende mate aan kritiek onderhevig is; de VVD vindt het afschaffen van de hondenbelasting een duidelijk merkbare vorm van lastenverlichting. D66 vindt het niet te rechtvaardigen dat hondenbezitters meer bijdragen aan algemene middelen dan anderen. Bovendien vermindert het de regeldruk en inbreuk op de privacy doordat de controles op hondenbezit ook kunnen worden afgeschaft.

Een andere mogelijkheid om de 200.000 euro te besteden is verlaging van de Onroerende Zaakbelasting (OZB). Maar het belastingvoordeel per huishouden van een koopwoning in Pijnacker-Nootdorp is dan marginaal: slechts 8 euro per jaar. VVD, D66 en de Partij voor de Dieren kiezen daarom voor de afschaffing van de hondenbelasting, want dit biedt relatief gezien meer voordeel en ook omdat de hondenbelasting niet meer wordt geheven voor het oorspronkelijke doel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant