Linda in haar vertelstoel.
Linda in haar vertelstoel.

Linda Vaandering: "Verhalen vertellen is een kunst"

Actueel 947 keer gelezen

Linda Vaandering, verhalenverteller, en vrijwilliger bij De Verbeelding. "Verhalen vertellen is een oude volkskunst, vroeger zaten mensen dan vaak bij de open haard", zegt Linda (59). "Maar je ziet dat het wel weer een beetje terugkomt. Ik vind het helemaal geweldig om te doen, ik word er heel gelukkig van."

"Verhalen vertellen is eigenlijk een soort theatervorm. Ik schreef altijd al en ik vond het leuk om verhalen te vertellen aan mijn kinderen. Als ik dan 'Het meisje met de zwavelstokjes' vertelde zat ik zelf te huilen. Toen ik in 2005 zag dat je een cursus 'verhalen vertellen' kon volgen, dacht ik: dat is leuk! In het begin vond ik het wel heel spannend, maar als je er eenmaal doorheen bent is het gewoon heel lekker. Je maakt contact met je publiek, de mensen reageren en gaan lachen op het moment dat je hoopt dat ze gaan lachen. Om toch een beetje 'rugdekking' te hebben heb ik ooit een vertelstoel gekocht. Meestal vertel ik een bestaand verhaal, dat ik dan zelf mooier maak. Maar je moet zo'n verhaal wel heel goed voorbereiden. Mijn opa stond vroeger bekend als 'opa verhaaltje'. Dan ging hij buiten op de vuilnisbak zitten en vertelde over Marietje. Dan was mijn opa ineens de opa van de hele buurt, maar daar was ik natuurlijk ook wel trots op. Het liefst vertel ik Keltische verhalen, daar houd ik heel erg van. Die gaan meestal over iets gruwelijks of bovennatuurlijks, zoals over leprechauns, dat zijn kwaadaardige dwergen die bovennatuurlijke krachten hebben. Je kunt daar gewoon heel veel mee, die verhalen hebben veel sfeer. In het verleden heb ik veel alleen gedaan, maar momenteel treden we veel met zijn drieën op als 'Celtic Experience': Anke Rutten op harp, ik vertel de verhalen en Jacomien de Bruijne maakt daar illustraties bij die ze op een scherm projecteert. De meeste verhalen die ik vertel zijn voor volwassenen, maar ik ga ook wel naar scholen. Ik vertel veel voor kleuters en dat is ook heel erg leuk. De laatste jaren heb ik lessen gevolgd bij Hans van Woerkom. Als hij gaat vertellen ben je even helemaal in een andere wereld, zo gaaf. Met Celtic Experience treden we ook op tijdens De Verbeelding."

"De optredens van De Verbeelding vinden plaats op verschillende mooie locaties. Eigenlijk is tijdens het Verbeeldingsweekend, dit jaar op 28 en 29 september, altijd mooi weer, dus we hopen dat iedereen op de fiets komt. We zijn nog volop in voorbereiding: er werken zo'n 40 kunstenaars mee, koren, vertellers, muziekgezelschappen, bandjes en nog veel meer. Op vrijdagavond beginnen we met een mooie opening in CulturA en dan gaat het zaterdag officieel los: naast het creaplein en muzikale optredens die verzorgd worden door De Trucker is er een kindervoorstelling en natuurlijk de route langs 29 locaties, verspreid over de vier kernen waar je allerlei mooie dingen op het gebied van kunst en cultuur kunt zien. Het verhaal van Celtic Experience moeten we nog kiezen, maar dat komt wel in orde. Er komt een verteltheater waar we met nog drie andere vertellers op zaterdagmiddag optreden. We hebben al veel mooie verhalen gedaan, maar het bijzonderste verhaal vind ik toch wel het verhaal van de man die met een lijk op zijn rug rondliep en de opdracht had gekregen de dode een nette begrafenis te geven. Keiran's langste nacht heet het. Het lijk wijst de man de weg en onderweg gebeuren er allerlei gruwelijke dingen. Vlak voordat de zon opkomt vindt de man een begraafplaats en kan hij het lijk net op tijd nog kwijt. Dat is toch een geweldig verhaal, daar kan ik enorm van genieten. Er zit avontuur in, een beetje spanning, het is niet te kinderachtig, moraliserend; kortom: heerlijk om te vertellen. Je moet iets hebben met een verhaal en er moet iets gebeuren. Je werkt met je stem, soms praat je harder, zachter of sneller. In Schotland kocht ik eens een boekje waarin stond: iedereen kan vertellen. Als is het maar wat je die dag gedaan hebt. Toen was ik helemaal gerustgesteld. Sinds de workshops bij Hans vertel ik wel staand en geniet ik ervan het verhaal met mijn hele lichaam te vertellen. Hoe vrijer, hoe makkelijker en leuker het is."

Kijk voor meer informatie over De Verbeelding op: www.deverbeelding.nu. De Verbeelding kan altijd nog vrijwilligers gebruiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant