Ben jij ook een buitenmens en geniet je van al het moois wat er in de groene gebieden rondom Pijnacker-Nootdorp te beleven valt?
Ben jij ook een buitenmens en geniet je van al het moois wat er in de groene gebieden rondom Pijnacker-Nootdorp te beleven valt?

NMP zorgt dat er veel natuur te beleven valt

Actueel 474 keer gelezen

Wie in een groene omgeving woont, voelt zich gezonder en minder gestrest. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een bezoek aan de natuur heilzaam is. En om daarvan te profiteren hoef je niet ver weg. Rondom Pijnacker-Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede vind je verschillende natuurgebieden waar veel te beleven en ontdekken valt. De vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) zet zich hier al sinds 1961 voor in.

Dichtbij huis zijn diverse mogelijkheden om uit te waaien, te ontstressen en genieten van al het moois in de natuur. Bijvoorbeeld in de Balij en de Polder van Biesland, met hun afwisseling van open landschappen, bos, ruigtes en water. Ben je een vogelliefhebber? Dan kun je je hart ophalen in de Groenzoom.

Ruige weides en plas-drasgebieden bieden daar volop broedgelegenheid voor bijzondere weidevogels, zoals grutto, tureluur en kluut. Of bezoek eens de Ackerdijkse Plassen, een vogelrijke oase middenin de Randstad. Maar ook binnen de bebouwde kom is er meer natuur dan je zou denken. Spontaan ontstane natuur en ook projecten waarmee de natuur een handje wordt geholpen, zoals natuurvriendelijke oevers, eco-passages en vlinderidylles.

Zit je meer binnen dan je lief is?
Ben jij ook een buitenmens en geniet je van al het moois wat er in de groene gebieden rondom Pijnacker-Nootdorp te beleven valt? Of zit je vaker binnen dan je lief is? NMP helpt je om nog meer te genieten van de natuur binnen en buiten de bebouwde kom. Regelmatig organiseert NMP wandel- of fietsexcursies, lezingen en cursussen. Als je meer weet, zie je meer. Als je meer ziet, beleef je meer.

Om de natuur te behouden en natuurwaarden te verbeteren, is actief beheer nodig. Ook jij kunt daar je steentje aan bijdragen. NMP kan altijd vrijwilligers gebruiken die hieraan willen meewerken. Elke zaterdagmiddag voert een vaste groep vrijwilligers vanuit NMP samen met de beheerder Natuurmonumenten de nodige werkzaamheden uit in Ackerdijk. In de winter knotten de vrijwilligers van NMP wilgen op diverse locaties in Pijnacker-Nootdorp. Zonder hun hulp zou dit cultuurerfgoed geen bestaansrecht hebben. Ook onderhouden NMP-leden een oeverzwaluwwand in de wijk Rietlanden. En zo zijn er door het jaar heen veel leuke klussen te doen.

Liever groen dan beton
Je moet er toch niet aan denken dat ieder stukje natuur wordt volgebouwd. De natuur heeft geen stem. Daarom behartigt NMP haar belangen. Door overleg met overheden, maar ook met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap, geeft NMP de natuur een stem. Bijvoorbeeld bij beslissingen over ruimtelijke ontwikkelingen en het vaststellen van beleid. Dit leidt tot wijken en wegen die beter zijn ingepast, tot natuurcompensatie, ecologische verbindingen, en beter beheer. Het doel is steeds dat er veel natuur te beleven blijft.

Ben jij er voor de natuur?
De natuur is er voor jou. Ben jij er ook voor de natuur? Voor slechts € 8,- per jaar ben je lid van NMP en steun je de natuur rond Pijnacker-Nootdorp. Ruim 500 natuurliefhebbers zijn al lid. Zij dragen bij aan het behoud van de natuur en profiteren van leuke excursies, lezingen en cursussen. Ook ontvangen zij regelmatig nieuwsbrieven en het blad De Verderkijker met nog meer informatie over wat er te beleven valt in de natuur rond Pijnacker-Nootdorp.

Word ook lid van NMP en geef de natuur een stem! Meer informatie vind je op de website www.nmpijnacker.nl. Aanmelden kan via lidworden@nmpijnacker.nl. Of bezoek de kraam van NMP op 29/30 juni op de jaarmarkten in Pijnacker of op 6 juni in Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant