Afbeelding

Huishoudboekje gemeente op orde

Actueel 529 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is financieel gezond. De jaarrekening 2018 sluit af met een voordelig resultaat van ruim 4,7 miljoen euro. Veruit de meeste baten zijn afkomstig uit grondexploitaties.

Alleen de financiële resultaten in het sociaal domein, en dan met name jeugdzorg en WMO, vallen tegen. Voor de WMO is dat gemakkelijk te verklaren. "De WMO is veel toegankelijker geworden, waardoor er extra gebruik van wordt gemaakt", aldus wethouder financiën Peter Hennevanger. "De jeugdzorg blijft een punt van zorg. We krijgen ook minder geld van het Rijk. Daar klagen meerdere gemeenten over. Gelukkig kunnen we de tekorten goed opvangen, maar een aandachtspunt voor de komende jaren is het zeker." De algemene reserve zit stevig in de plus. Het college wil daar 940.000 euro aan onttrekken om te investeren in onder andere groenonderhoud.

"Het is ons streven om inwoners te laten profiteren van een financieel gezonde gemeente", zegt de wethouder daarover. De groene cijfertjes geven ruimte om nieuw beleid uit te voeren. Een grote wens in het raadsbreed akkoord is een algemene lastenverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het bevriezen van de OZB. Ook het afschaffen van hondenbelasting is een mogelijkheid, zegt Hennevanger: "Verder is het plan om ruim 550.000 euro te investeren in de herinrichting van het Raadhuisplein en kunnen we de dienstverlening en programmering in CulturA een boost geven. Er is ruimte voor investeringen, maar de raad heeft het laatste woord."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant