Guus Jochems komt uit een muzikaal nest.
Guus Jochems komt uit een muzikaal nest.

Muzieklessen, eigenwijs en op maat

Actueel 1.415 keer gelezen

Lees hier het verhaal van Guus Jochems, eigenaar van Rootz Muziekschool in Pijnacker, Nootdorp en Delft. "Het is een misverstand dat als je geen noten kunt lezen je niet muzikaal bent", zegt Guus Jochems (62). "Als je ervan houdt om naar muziek te luisteren dan heb je al een bepaalde mate van muzikaliteit. In hoeverre je dat kunt ontwikkelen is van allerlei factoren afhankelijk, zoals aanleg voor een bepaald instrument."

"Mijn moeder was pianiste, bij ons was er altijd muziek in huis. Mijn vader speelde ook piano en was eigenlijk een leerling van mijn moeder, zo hebben ze elkaar leren kennen. Mijn vader hield van jazz, mijn moeder van klassiek en daarom heb ik veel soorten muziek meegekregen. Als puber wilde ik zeker niet iets in de muziek gaan doen, maar op het laatste moment besloot ik toch naar het conservatorium te gaan en werd ik nog aangenomen ook. Het bloed kruipt kennelijk toch waar het niet gaan kan. Mijn zoon heeft in feite hetzelfde gedaan, dus de geschiedenis herhaalt zich. Nadat ik het conservatorium had afgerond heb ik onder meer in bands gespeeld, maar al vrij snel ben ik gaan lesgeven, dat lag mij wel. Ik had het eigenwijze idee dat ik het zelf allemaal wel wat leuker kon doen, daarom ben ik een eigen muziekschool begonnen. Eigenwijs en op maat, dat is wel een beetje onze slogan. Dat heeft natuurlijk een dubbele betekenis. Bij ons kun je naar eigen smaak les krijgen, dus op je eigen wijze. Op maat slaat natuurlijk op het ritme, maar we bieden ook aan wat mensen graag willen leren. Voor beginners is dat wel vaak de basis, maar het maakt toch verschil wat je van plan bent, bijvoorbeeld saxofoon spelen in een band of in een harmonie. Vanaf het begin kun je daar rekening mee houden. Vroeger moest je altijd eerst verplicht een jaar blokfluit spelen, maar dat hebben wij vanaf het begin anders gedaan. We waren ook meer gericht op lichte muziek in plaats van op klassiek, maar inmiddels zijn we toch wel uitgegroeid tot een allround muziekschool. En dat is eigenlijk juist heel prettig. Op die manier kunnen we kijken: wat wil iemand en welke docent is dan geschikt?"

"Ongeveer één derde van onze leerlingen bestaat uit volwassenen, dat vind ik wel opmerkelijk. Wellicht komt dat omdat wij wat minder de uitstraling van een traditionele muziekschool hebben en daardoor wat laagdrempeliger zijn voor volwassenen. Het zijn vaak mensen die vroeger altijd wel muziek hadden willen maken maar dat om de één of andere reden niet konden doen of de kans niet hebben gekregen. Die maken nu muziek naast hun werk en soms zijn het ook mensen die met pensioen gaan, dat vind ik wel heel erg leuk. Bij ons kun je een kennismakingscursus doen van vier proeflessen. Het is altijd makkelijk om één les leuk te maken, maar vind je het na meerdere lessen nog steeds leuk om te oefenen. De meeste mensen hebben wel een voorkeur voor een bepaald instrument en met vier lessen kun je er wel achter komen of dat instrument iets voor je is. En anders kun je nog iets anders proberen. Bovendien kun je ervaren of het klikt met een docent, hoewel het soms wel lastig voor mensen is om aan te geven als dat niet zo is. Het voordeel van een muziekschool is gewoon dat je de keus hebt. We proberen altijd de leerling bij het juiste instrument en de juiste docent te krijgen. Ik wil benadrukken dat je op ieder niveau heel veel plezier kunt beleven aan muziek maken. Soms kom je een hobbel tegen en dan is het ook bevredigend als je daar weer overheen komt. Ik denk dat je met muziek heel dicht bij je gevoel komt. Als je gelooft in iets bovennatuurlijks denk ik dat je met muziek daar het dichts bij in de buurt zit. Dieren kennen geen muziek, de mens maakt puur voor zijn plezier muziek. Ik vind muziek gewoon iets heel bijzonders, bijna iedereen houdt van muziek. Zelf heb ik ook altijd veel plezier beleefd aan muziek maken en daarom is het ook leuk om andere mensen daarmee in aanraking te brengen. Natuurlijk is Rootz een bedrijfje, maar we bieden het allerleukste product aan dat er is: muziek!" Kijk voor meer informatie op: rootzmuziekschool.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant